Vaccineforsøg skaber håb i kampen mod hiv-smitte

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

For første gang er det lykkedes et hold forskere at fremstille en vaccine, som delvist beskytter mod hiv. AIDS-Fondet håber, at de lovende resultater vil skabe fornyet entusiasme blandt forskere og donorer, skriver fondet i en pressemelding torsdag.

De første analyser af et vaccineforsøg, som amerikanske og thailandske forskere har lavet, viser, at den potentielle vaccine delvist beskytter mod hiv – den smitte, der kan føre til aids i udbrud.

Det er første gang, at et aids-vaccineforsøg har vist nogen form for effekt på mennesker. Tidligere forsøg har vist gode resultater på dyr, men ikke givet beskyttende effekt hos mennesker.

Den nye vaccine er en kombination af 2 kendte vaccinekandidater, der er designet til både at angribe hiv og styrke kroppens immunforsvar. Disse foreløbige resultater, der er offentliggjort torsdag, viser at kombinationen giver 31 procent beskyttelse mod at blive smittet med hiv, altså en delvis beskyttelse.

– Det er et stort fremskridt for aids-vaccineforskningen. Selv om vaccinen kun er delvis effektiv, giver forsøgets resultater tiltrængt ny energi til aids-vaccineforskere verden over. Forsøgets resultater vil kunne hjælpe forskerne med at udvikle og teste endnu bedre aids-vacciner, siger Henriette Laursen, direktør i AIDS-Fondet, og lægger til:

– Vi er optimistiske, men tiden er ikke inde til at læne os tilbage. Tværtimod skal vi bruge resultaterne til at investere flere kræfter og penge, for der kan godt kan være langt endnu, før vi har den vaccine, der endelig kan udrydde hiv og aids.

Fakta
AIDS-Fondet har de seneste 10 år støttet udviklingen af en aids-vaccine, både ved at uddele forskningslegater til dansk forskning og ved at samarbejde med International AIDS Vaccine Initiative. Ingen virus-båret epidemi er endnu blevet udryddet uden en vaccine.

For hver gang det lykkes at få 2 personer i de hårdest ramte dele af verden i livsforlængende behandling, bliver 5 nye smittet.

Yderligere oplysninger hos Ida Brix, AIDS-Fondet på tlf. 26 28 65 53 og Lars Østergaard, ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling, Skejby Sygehus på 51 51 31 40.