Lokale militser angreb mandag den 6. februar et hotel i byen Las Anod og en militærbase lige uden for byen i det østlige Somaliland – i et omstridt område, som både Somaliland og den somaliske stat Puntland gør krav på. Altså et område, som den selverklærede, men ikke anerkendte stat Somaliland og resten af Somalia strides om. Nogle lokale bevægelser kræver selvstændighed, som i dette tilfælde SSC-Khatumo State, der tidligere har gjort krav på området (regionerne Sool, Sanaag og Cayn), og som nu er genopstået.
Kampene er taget til i løbet af tirsdag og onsdag. Der er rapporter om bombardementer af Las Anod, og mellem 80 og 100 civile siges at være blevet dræbt. Antallet døde kombattanter, altså militser og Somalilands soldater, er ukendt.
Store dele af Las Anods civile befolkning på omkring 240.000 mennesker er allerede flygtet, mange før den væbnede konflikt begyndte. Men de fordrevne er særdeles udsatte i den tørkeramte og hungersnødstruede region. Ægte og falske billeder af flygtningestrømme, sårede og ødelæggelse af Las Anod florerer på sociale medier sammen med voldsomt polariserende retorik. Konflikten har potentialet til at brede sig og voldsomt destabilisere regionen.
Det begyndte med endnu et mord
Den nuværende konflikt har lange historiske, ideologiske og klan-politiske rødder. Man kan for overskuelighedens skyld sige, at den begyndte med mordet sidste år på en partifunktionær fra et oppositionsparti. Abdifatah Abdullahi Abdi, der døde en tidlig morgen på vej hjem fra moskeen, var bare det seneste mord af sin slags. Og store dele af befolkningen i Las Anod har ikke følt, at morderne er blevet holdt ansvarlige, eller at den somalilandske regering har villet eller magtet at beskytte indbyggerne.
Dagen efter mordet på Abdifatah blev der demonstreret mod regeringen i Las Anod og andre steder i regionen. Demonstrationerne tog en tragisk drejning, da de somalilandske sikkerhedsstyrker åbnede ild mod demonstranterne, efter sigende efter at unge mænd havde kastet med sten. Mindst 20 døde, men urolighederne fortsatte ind i januar, da den somalilandske hær trak sig ud af byen.
Der var demonstranter, der begyndte at flagre med det somaliske blå flag, noget der ellers slås hårdt ned på i udbryderstaten Somaliland, da det er et symbol på Storsomalia og et udtryk for at Somaliland eller dele af Somaliland hører under Mogadishu-regeringen. Samtidigt begyndte klan ældre at tale om sig selv som SSC-Khatumo state.
I slutningen af januar strømmede klan-ældre fra mange forskellige klaner til Las Anod. Nogle havde været i eksil på grund af deres støtte til Puntland, andre for regional selvstændighed. Flere forsøg på mægling mellem de ældre og somalilands regering mislykkedes.
Vil ud af Somaliland
Den 5. februar blev der udsendt en tekst, kaldet Las Anod Erklæringen, der i den engelske udgave blandt andet erklærede, at befolkningen i regionen er undertrykt og folkemorderisk truet af den somalilandske regering, at befolkningen står bag dem (SSC-Khatumo State), at de er en føderal medlemsstat (i Somalia. Red) og at de kræver at Somaliland trækker alle væbnede styrker ud af regionen. Det ser ud til, at det er den samlede konference der står bag disse erklæringer.
Den Somalilandske regering havde i perioden forsøgt at deeskalere situation ved at holde sine styrker uden for Las Anod, men har samtidigt sendt store forstærkninger dertil.
Selvom der formodes at være mange tusinder bevæbnede mænd i militsstyrkerne, er de formentlig ikke lige så godt bevæbnede som de somalilandske hær enheder. Det kan derfor undre at SSC-Khatumo, hvis det var dem, angreb mandag morgen.
Måske blev det udløst af en demonstration i en anden by søndag, hvor somalilandske sikkerhedsstyrker åbnede ild mod demonstranter og mange omkom.
Der er også mange historier om indblandning fra Al-Shabaab bevægelsen, der er kendt for at benytte sig af taktikker til at destabilisere områder. Den somalilandske regering har erklæret at have fanget både terrorister og soldater fra Puntland. Fra Puntland lyder det, at de ikke vil deltage aktivt i konflikten, men mange eksperter mener, at Puntland højst sandsynligt vil sende soldater og udstyr i hemmelighed.
Risikoen er stor
Selvom kampene eskalerede kraftigt fra mandag til onsdag med meldinger om morterbeskydning af Las Anod by – det bliver bekræftet i en video fra Las Anods borgmester, der samtidigt trådte af, så er der endnu ikke forlydninger om, at der er andre militser der har grebet til våben for at kæmpe mod Somaliland.
På trods af hvad der står i Las Anod Erklæringen, så er det endnu ikke en folkelig eller med andre ord en klan-konflikt.
Men det har desværre potentialet til at blive en sådan konflikt, hvis ikke kampene stopper inden for den nærmeste tid. Hvis konflikten fortsætter, og dødsfald og overgreb bliver mere og mere hyppige, vil flere og flere blive hevet ind i konflikten i processer, der er alt for velkendte i traditionel somalisk politik.
Det vil kunne destabilisere det nordlige Somalia i lang tid fremover, og risikoen for at det vil ske, er desværre kun blevet større af den vedvarende tørke og høje inflation.
Det er den værst tænkelige situation og der er mange andre muligheder, selvom det historisk set altid har været et dårligt tegn når tørken kommer og der er en overflod af unge mænd med dårlige livsudsigter.
Emil Gundel er kandidat i afrikastudier fra Københavns Universitet med speciale i Somalia og Somaliland.