Venstre vil afvikle bistanden til Asien og Latinamerika – MS: Hovsa-holdning

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Af DRs nyhedstjeneste onsdag fremgår det, at Venstre foreslår at afvikle dansk udviklingsbistand til Asien og Latinamerika – dvs Syd- og Mellemamerika – over en 10-årig periode og i stedet udelukkende fokusere på Afrika.

Det foreslås, at udfasningen påbegyndes allerede fra 2010. Forslaget er fremsat af Venstres udviklingsordfører, Karsten Lauritzen, og støttes af udviklingsminister Ulla Tørnæs (V).

Danida har 2 programsamarbejdslande på den vestlige halvkugle, nemlig Sydamerikas fattigste land, Bolivia, og Nicaragua i Mellemamerika.

I Asien omfatter Danida-landene Bangladesh, Bhutan og Nepal, alle i Sydasien, samt Vietnam i Sydøstasien. VK-regeringen har i forvejen bebudet en gradvis nedtrapning af bistanden til Bhutan og Vietnam.

Nedenfor ses Mellemfolkeligt Samvirkes holdning til Venstres forslag:

Hovsa-skift i u-landsbistanden frabedes

Fremover skal langsigtet u-landsbistand sendes til Afrika, mener Venstre, og ministeren på området er enig. Hvis forslaget går igennem, bliver bistanden til Asien og Latinamerika afviklet. En uheldig kurs og utrolig kortsigtet, mener MS forkvinde Trine Pertou Mach.

Udviklingsbistand er en langsigtet indsats, som ødelægges af alt for mange hurtige skift. MS har tidligere kritiseret regeringens årlige udspil, som hele tiden laver nye prioriteringer og skaber nye puljer.

Anders Fogh Rasmussen og Afrika-kommissionen lægger igen op til et kursskifte med øget erhvervsstøtte, og oveni kommer Venstre så nu med et forslag om at lukke dansk bistand i Asien og Latinamerika og koncentrere sig om få afrikanske lande.

MS synes, at det er en rigtig dårlig ide, som vil undergrave Danmarks gode internationale omdømme på bistandsområdet.

Forudsætningen for at Danmark kan optræde som en vidende og kompetent samarbejdspartner i udviklingsarbejdet er, at vi har et bredt funderet erfaringsgrundlag. Vi skal fokusere på sektorer og temaer, men at satse på en snæver geografisk fokusering vil ødelægge vores relevans som samarbejdspartner.

Dertil kommer, at Danmarks samarbejdslande kommer til at opleve en utryghed om, hvornår Danmark igen laver et hovsa-skift og trækker sig ud på kort tid.

Så længe vi er mindre donorer, kan landene måske leve med det, men i Nicaragua er Danmark den næststørste donor, og hvis vi fremover koncentrerer dansk bistand på ganske få lande, vil vores konstant skiftende signaler og pludselige omsving i prioriteter få helt katastrofale konsekvenser for vores samarbejdslande.

Man kunne forestille sig, at MS foretog en tilsvarende valg og trak os ud af Asien og Latinamerika. Det er naturligvis omkostningstungt at operere på flere kontinenter og indenfor flere sprogområder. Med vores fokus på demokrati ville vi imidlertid blive meget begrænsede i vores udsyn, hvis vi kun havde en praksis i ganske få lande, hedder det.

MS har stor nytte af de anderledes erfaringer, man har fået via arbejdet med lokalt demokrati i Asien og Latinamerika, og vores partnere i Afrika har meget gavn af også at kunne trække på erfaringer hos samarbejdspartnere i andre lande og verdensdele.

Med optagelsen i ActionAid vil MS’ berøring med demokratitemaet blive udvidet til over 40 lande, og det er en klar faglig styrke, som vore samarbejdspartnere helt klart får gavn af.

I en globaliseret verden må Danmark og danske organisationer have et bredt og nuanceret udsyn og konkrete kontakter og samarbejder med mange aktører i mange lande, slutter Mellemfolkeligt Samvirke.

Kilde: www.dr.dk og www.ms.dk

Vi gør opmærksom på, at Venstres oprindelige udenrigs- og udviklingspolitiske oplæg fra 2007 med Søren Pind som pennefører alt i alt rummer de tanker, som Karsten Lauritzen, nu igen fremfører. Oplægget kan ses på
http://www.venstre.dk/fileadmin/venstre.dk/main/files/oplaeg/oplaeg_udenrigspolitik.pdf