Verden rundt: Den zambiske stat uddelte utætte kondomer og andre historier fra de sidste par uger

gettyimages-1230319202
Valgtilforordnede flytter stemmebokse under præsident- og parlamentsvalget i Niger 27. december 2020.
Foto: Balima Boureima/Anadolu Agency via Getty Images
Gerd Kieffer-Døssing

9. januar 2021

Omkring 100 dræbte i årets første massakre i Sahel
Det nye år var ikke mere end et par dage gammelt, da gerningsmænd angreb to landsbyer i Tillaberi-regionen i den vestlige del af Niger. De efterlod sig cirka 100 dræbte og 75 sårede

Landsbyerne ligger i grænseområdet mellem Mali, Burkina Faso og Niger, som de sidste knap ti år har været stigende plaget af uro, vold og forskellige terroristgrupperinger, blandt andet Al Qaeda og Islamisk Stat. Ifølge FN døde mere end 4.000 mennesker i de tre lande som følge af terroristangreb i løbet af 2019. I 2016 var tallet 770. Også massakren i de to landsbyer er angiveligt begået af terrorister.

Nyheden om angrebet kom, samtidig med at resultatet af præsidentvalgets første runde blev offentliggjort. Præsident Mahamadou Issoufou forlader posten efter to perioder – den maksimale tid en præsident ifølge forfatningen kan sidde. 

Anden valgrunde skal efter planen finde sted 20. februar. Hvis det går som i første runde, bliver det Mohamed Bazoum, præsidentpartiets kandidat og tidligere minister, der vinder.

FN-soldaters blå hjelme prægede billedet af Bangui, hovedstaden i Den Centralafrikanske Republik, mens folk stemte til præsidentvalget den 27. december 2020.


Foto: Nacer Talel/Anadolu Agency via Getty Images

Rebeller forstyrrede valg i Den Centralafrikanske Republik
Samme dag som valget i Niger, den 27. december, gik også centralafrikanerne til stemmeurnerne for at vælge parlament og præsident.

Op til valgdagen skabte en ny koalition af gamle rebelgrupperinger kaos og rædsel i det uroplagede land. Mindst fem mennesker mistede livet, mens tusindvis af andre måtte flygte ind i de skove, der ligger tæt omkring byerne i Den Centralafrikanske Republik (CAR).

I hovedstaden Bangui sørgede FN og rwandiske soldater for, at borgere kunne stemme i nogenlunde tryghed. Men i resten af landet blokerede bevæbnede rebeller flere valgsteder fra at åbne, konfiskerede valgmaterialer og intimiderede vælgere. Begivenhederne afholdt i tusindvis fra at stemme.

”Dette valg understreger, præcis hvor lidt situationen har ændret sig i Den Centralafrikanske Republik på trods af et massivt internationalt engagement. Landets historie viser, at der altid har været vold i forbindelse med valg, hvor koalitioner formes med ekstrem tidsmæssig præcision for at skabe et magtskifte,” siger Marie-Joëlle Zahar, professor i statskundskab på Montréal Universitet, til BBC.

Mandag den 4. januar offentliggjorde CAR’s valgmyndigheder valgresultatetet – det blev, ikke særlig overraskende, den siddende præsident, Faustin Archange Touadera, der med knap 54 procent af stemmerne løb med sejren allerede i første runde.

Mahinder Watsa var 80 år gammel, da han i 2005 begyndte at give råd i brevkassen “Ask the sexpert” i avisen Mumbai Mirror. Her er han fotograferet som 91-årig.


Foto: Aniruddha Chowhdury/Mint via Getty Images

Indiens førende ”sexpert” er død
Da Dr. Mahinder Watsa – sexolog, gynækolog og fødselslæge – døde i slutningen af december i en alder af 96, sagde Indien farvel til et ikon. Han var manden, der fik inderne til at tale om det unævnelige: Sex.

I mere end ti år, fra han var 80-90, havde Watsa en brevkasse i avisen Mumbai Mirror, hvor han gav råd og vejledning til mere end 20.000 seksuelt forvirrede indere. Indien er et konservativt land og sex er stadig i vidt omfang tabu, hvilket udløste en mængde trusselsbreve, men med sine humoristiske og klare svar vandt Watsa anderkendelse og respekt. Her er et par stykker:

“Jeg har hørt at enhver form for surt stof (ACIDIC SUBSTANCE) kan forebygge graviditet. Kan jeg hælde et par dråber citron- eller appelsinsaft i min kærestes vagina efter samleje? Vil det skade hende?”

Svar: Arbejder du som snack-sælger? Hvor har du fået den skøre idé fra? Der er mange andre sikre og lette præventionsmetoder. Du kan overveje at bruge et kondom.

“Jeg har en lille penis, og jeg kan ikke tilfredsstille min kæreste. Min astrolog har rådet mig til at trække i den 15 minutter hver dag, men jeg reciterer en bøn. Det har jeg nu gjort i en måned, men det har ikke hjulpet. Hvad skal jeg gøre?”

Svar: Hvis astrologen havde ret, ville de fleste mænd have en penis, der ramte deres knæ. Gud hjælper ikke godtroende, tåbelige mænd. Opsøg en sexpert som kan lære dig om kunsten at elske.

“Min familie kræver, at jeg bliver gift. Hvordan kan jeg være sikker på, at pigen er jomfru?”

Svar: Jeg foreslår, at du ikke bliver gift. Med mindre du hyrer detektiver, er der ingen måde at finde ud af det på. Spar de stakkels piger for dit mistænkelige sind.

Om Mahinder Watsa skal det også siges, at han i 60’erne var drivkraften bag lanceringen af Indiens første program for sexundervisning og -rådgivning gennem Indiens nationale familieplanlægningsenhed og siden fortsatte sin mission gennem sin egen organisation, Det internationale råd for sexundervisning og forældreskab.

Det er BBC, der skriver den historie.

1.2-1.3 millioner zambianere lever i dag med HIV ifølge UNAIDS.


Foto: Anton Eine / EyeEm

Utætte kondomer for 224.000 dollars
I september 2020 stod Zambias sundhedsministerium bag en omfattende kampagne, der uddelte kondomer til befolkningen. Det lyder måske ret godt, der er bare et problem: Kondomerne er ikke godkendt af Zambias testmyndighed (Bureau of Standards) – de lækker nemlig.

Samtidig med kondomerne blev der også uddelt sterile handsker, ligeledes defekte, til frontpersonale i coronakampen.

Angiveligt var myndighederne klar over, at produkterne ikke var godkendt, da de gav ordren til at uddele dem alligevel. Siden har de jokket yderligere i spinaten ved ikke at kalde produkterne tilbage fra markedet – både handsker og kondomer florerer altså stadigvæk blandt befolkningen.

”Det, Sundhedsministeriet har gang i, er folkemord. Når du hælder vand i handskerne og kondomerne, så lækker de. Hvor mange mennesker er døde siden september på grund af denne uagtsomhed!” lød det fra et vredt medlem af parlamentet til BBC.

I alt blev der uddelt utætte gummiprodukter for 224.000 dollars.

Historien bringer mindelser om en historie fra Vietnam, som BBC (igen-igen-igen) bragte i september 2020. Her havde politiet beslaglagt mere end 320.000 brugte kondomer, der var blevet vasket og møjsommeligt pakket igen, inden de skulle sælges til intetanende kunder. Det vides ikke, hvor mange genbrugs-kondomer, der allerede var solgt.