Verden rundt: Forbud mod LGBT-film giver bagslag i Kenya og andet nyt

gettyimages-1341924127
Yemens hospitaler er allerede nu fyldt med "skelettynde" børn; FN vurderer at 11,3 millioner yemenitiske børn har brug for fødevarehjælp for at overleve. 2,3 milioner har er akut underernærede. Sana'a, Yemen, 22. sept. 2021.
Foto: Mohammed Hamoud/Getty Images
Gerd Kieffer-Døssing

24. september 2021

Yemen: Voldsom sultkatastrofe lurer lige om hjørnet
I Yemen går 16 millioner mennesker en voldsom sultkatastrofe i møde. Sådan lyder advarslen fra David Beasley, chef for FN’s fødevareprogram WFP.

WFP står atter engang i den situation, at pengene er ved at løbe ud, og kommer der ikke ny funding til, er FN-agenturet er nødsaget til at skære i madrationerne for millioner af mennesker allerede i oktober. I The Guardian beskriver en nødhjælpsarbejder allerede, hvordan hospitaler er fyldt med skelettynde børn.

Yemen har siden 2014 været ramt af borgerkrig, hvor det som altid er den civile befolkning, der bliver hårdest ramt. Situationen i Yemen er blevet kaldt verdens værste humanitære katastrofe.  Arbejdet med at skaffe tilstrækkelig funding til at sikre humanitær hjælp til den 30,6 millioner store befolkning har hele tiden været op ad bakke.

Læs også: Konflikter 2020: Yemen er konflikten, der bare bliver ved

Den 1. marts i år afholdt FN en donorkonference sammen med Sverige og Schweiz, hvor målet var at rejse 3,85 milliarder dollars for at hjælpe lokalbefolkningen – men verdens nationer gav blot løfter om 1,7 milliarder dollars, altså ikke engang halvdelen. Siden er der kommet flere støttekroner til, men der mangler stadig næsten halvdelen af det originale beløb.

I et sidemøde i forbindelse med FN’s generalforsamling, der åbnede denne uge, blev yderligere 600 millioner dollars samlet ind, blandt andet gennem bidrag fra USA og EU, men på bundlinjen mangler fortsat en milliard dollars at blive samlet ind.

I den forbindelse udtalte Oxfams chef for Yemen, Muhsin Siddiquey:

”Endnu en gang har få internationale donorer generøst fundet tegnebogen frem, mens resten af verden bare er tilskuere til, at Yemen synker yderligere ned i sult, fattigdom og en endnu mere dyster fremtid.” Det skriver amerikanske NPR.

Sudanske soldater tager imod en general samme dag, som hæren har afværget et kupforsøg, Khartoum, Sudan, 21. september 2021.


Foto: Sovereignty Council of Sudan / Handout/Anadolu Agency via Getty Images

Sudan afværger kupforsøg
Tirsdag den 21. september kunne den sudanske hær rapportere, at landet havde afværget et kupforsøg. En gruppe officerer havde forsøgt at overtage bygningen, hvor landets statsmedier holder til. 21 officerer og en række menige soldater var blevet anholdt i forbindelse med kupforsøget, og hæren havde indledt en eftersøgning for at arrestere de sidste, lød det i en udtalelse fra hær. Det skriver britiske The Guardian.

”Vi tillader ikke et kup. Vi ønsker ægte demokratisk transition gennem frie og fair valg, ikke som før i tiden,” sagde den paramilitære leder Mohamed Hamdan Daglo i en tale til militærtropper tirsdag.

Sudan ledes af en overgangsregering, efter den mangeårige diktator Omar al-Bashir blev afsat i april 2019 som følge af flere måneders folkelige protester. Kupmagerne linkes til Bashir.

Overgangsregeringen har gennem de sidste måneder gennemført en række økonomiske reformer for at få bugt med en stigende inflation og tiltrække hjælp og investerginer fra udlandet. Reformerne, der er indgået i samarbejde med den internationale valutafund IMF, er af mange kritiseret for at have været for voldsomme, skriver Reuters.

Cambodja kæmper med corona, og myndighederne har netop aflyst en national buddhistisk højtid.


Foto: Artur Widak/NurPhoto via Getty Images

Cambodja corona-aflyser hellig festival
Hvert år fejrer Cambodjas buddhister ”De dødes festival”, en to uger lang højtid, hvor buddhister over hele landet ærer afdøde slægtninge ved at lave ofringer og bede i landets mange pagoder. I år fik festivalen en brat afslutning.

Et coronaudbrud blandt munke i landets hovedstad, Phnom Penh, betød, at myndighederne aflyser festivalen, der åbnede tirsdag. Det skriver The Jakarta Post.

Cambodja, der er hjem for 16,7 millioner mennesker, klarede sig pænt igennem pandemien i 2020, men har oplevet en stejl stigning i antallet af smittetilfælde det sidste halve år. Ifølge Worldometers havde landet kun rapporteret 820 tilfælde pr 1. marts; pr 23. september var det tal steget til 106.619.

Paul Rusesabagina på den røde løber flankeret af, til højre, sin hustru, Tatiana Rusesabagina, og skuespiller Angelina Jolie til venstre, til premieren på ‘Hotel Rwanda’ i Los Angeles, 2004.


Foto: Ray Mickshaw/WireImage

Kanoniseret i vesten – bag tremmer i hjemlandet
En domsafsigelse i Rwanda har i denne uge trukket store internationale overskrifter. Den dømte mand er Paul Rusesabagina, kendt som forlægget for den Oscar-nominerede Hollywood blockbuster ’Hotel Rwanda’ fra 2004.

Filmen skildrer, hvordan Rusesabagina, spillet af Don Cheadle, under det tre måneder lange folkemord i det østafrikanske land i 1994 reddede flere end 1.000 mennesker ved at give dem ly i sit hotel. Hvorvidt skildringen af Rusesabaginas rolle stemmer helt overens med virkeligheden, har siden været oppe til heftig debat.

Ved retten i Kigali er 67-årige Rusesabagina nu idømt 25 års fængsel for at have støttet en oprørsgruppe, der i 2018 og 2019 stod bag nogle dødbringende terrorangreb i Rwanda.

Paul Rusesabagina forlod Rwanda i 1996 og bor nu i USA med sin familie, der har kritiseret retssagen og sagt, at han blev tvunget til at rejse til Rwanda med magt. Også de amerikanske myndigheder har udtrykt bekymring over dommen.

Ifølge det globale indeks over verdens retssystemer, udgivet af World Justice Project, ligger Rwanda over både det globale og regionale gennemsnit med en 37. plads ud af 128 lande. I Afrika syd for Sahara har kun Namibia et bedre retssystem end Rwanda. 

Rusesabagina har fra sit eksil markeret sig som en kritiker af Rwandas præsident Paul Kagame og stået i spidsen for en oppositionsbevægelse ledet af eksilrwandere.

Det er blandt andre BBC, der fortæller den historie.

Kenyansk forbud mod LGBT-dokumentarfilm er god reklame
Vi bliver i filmens verden og på det afrikanske kontinent.

De kenyanske myndigheder har forbudt dokumentarfilmen ’I am Samuel’, der handler om et romantisk forhold mellem to mænd. Beslutningen er truffet af det kenyanske filmklassificeringsråd (KFCB). Rådets formand, Christopher Wambua, begrunder beslutningen i en udtalelse på Twitter, hvor han skriver, at filmen ”udbreder værdier, der ikke er i overensstemmelse med vores forfatning, kultur, værdier og normer” og ”krænker landets religiøse værdier”. Det skriver det tyske medie Deutsche Welle.

Wambua skriver videre, at ”ved bevidst at advokere for ægteskab mellem personer af samme køn i Kenya, overtræder filmen åbenlyst artikel 165 i straffeloven, der forbyder homoseksualitet.”

Ifølge Equaldex, der monitorerer LGBT+-personers vilkår og befolkningers accept af seksuelle minoriteter, mener kun 14 procent af den kenyanske befolkning i 2019, at samfundet burde acceptere homoseksualitet.

Deutsche Welle skriver, at filmens instruktør, Peter Murimi, var forberedt på, at det ville være svært at få filmen igennem KFCB; til gengæld har forbuddet betydet, at ’I am Samuel’ har fået massiv medieomtale, hvilket betyder, at langt flere kenyanere end ellers nu har hørt om filmen.

I 2018 lavede KFCB et lignende forbud mod filmen ’Rafiki’, der skildrer en kærlighedsrelation mellem to kenyanske kvinder. Siden blev ’Rafiki’ udtaget til den prestigefulde filmfestival i Cannes.

Læs også: Kenyansk LGBT-drama udtaget til Cannes