Risiko for flysikkerhed
Den filippinske journalist og chefredaktør for online mediet Rappler, Maria Ressa, har ved landets appeldomstol fået dom for, at hun godt må rejse til Norge for at modtage Nobels Fredspris. Hun fik prisen sammen med den russiske journalist Dmitri A. Muratov for deres modige kamp for ytringsfriheden, skriver New York Times.
Den filippinske regering havde stemplet Maria Ressa, som en risiko for flysikkerheden, fordi hendes gentagne internationale kritik af de legale processer i Filippinerne afslørede hendes mangel på respekt for retssystemet.
Rappler er kendt for sine undersøgelser af misinformation og af præsident Rodrigo Dutertes brutale krig mod narkotikabrug og -handel. Maria Ressa har ofte udtalt sig kritisk om præsidenten, og regeringen har syv gange fået hende anklaget for blandt andet bagvaskelse og skatteunddragelse.
Fordømmelse af Taliban-henrettelser
USA, EU og mindst 20 andre lande har fordømt Taliban for bevægelsens henrettelser af tidligere medlemmer af politi og efterretningsvæsnet, skriver blandt andre Al Jazeera.
Menneskeretsorganisationen Human Rights Watch har offentliggjort en rapport, som dokumenterer, hvordan 47 medlemmer af de tidligere sikkerhedsstyrker er blevet dræbt eller er forsvundet. Ifølge rapporten har Human Rights Watch kendskab til mindst 100 tilfælde i de bare fire provinser, hvor de har efterforsket de 47 sager.
Taliban har lovet ikke at gennemføre hævnaktioner mod de tidligere regeringsmedlemmer, offentligt ansatte og sikkerhedsstyrker, men ledelsen har ikke kunnet eller villet opfylde det løfte.
“Nu er det op til Taliban at forhindre flere drab, holde de skyldige ansvarlige og kompensere ofrenes familier,” lyder det fra Human Rights Watch.
I den fordømmelse, som USA har taget initiativ til at sende ud, hedder det, at der er tale om alvorlige krænkelser af menneskerettighederne, og at det er i strid med den amnesti, som Taliban har annonceret. Taliban skal sørge for, at amnestien for tilknyttede til den tidligere regering bliver opretholdt over hele landet.
“Vi vil fortsat måle Taliban på deres handlinger,” hedder det i udtalelsen fra landene.
Lesothos tidligere ministerpræsident anklaget for mord
Thomas Thabane, som fratrådte sidste år som ministerpræsident i Lesotho i det sydlige Afrika, er blevet sigtet for mord på sin daværende hustru, Lipolelo Thabane, i 2017. Han nuværende kone, Maesaiah Thabane, blev sidste år sigtet for samme forbrydelse, skriver BBC.
Lipolelo og Thomas Thabane flyttede fra hinanden i 2012, og på et eller andet tidspunkt i løbet af de efterfølgende fem år flyttede han sammen med Maesaiah – de bitre skilsmisseforhandlinger med Lipolelo blev aldrig afsluttet.
Lipolelo Thabane blev skudt den 14. juni 2017 foran sit hjem, to dage inden Thomas Thabane blev indsat som ministerpræsident. To måneder senere giftede han sig med Maesaiah.
De er nu begge anklaget for at have hyret lejemordere til at tage livet af Thomas Thabanes hustru. Den nu 82 årige tidligere ministerpræsident blev tvunget til at træde tilbage sidste år, da han også blev udpeget som mistænkt i sagen.
Sydafrikansk lokalsamfund vil trække Shell i retten
Endnu nogle lokalsamfund prøver nu at trække olieselskabet Shell i retten. Denne gang er det en lille gruppe sydafrikanske kystsamfund på landets vilde østkyst, der vil have stoppet Shell’s undersøgelser i havet ud for kysten. Amadiba Crisis Committee fører an I protesterne og den juridiske kamp, lige som kommitéen har søgt at forhindre minedrift i området.
Beboerne på den “vilde kyst” vil have stoppet Shell’s efterforskning, som indebærer brug af soniske eksplosioner, selv om Shell ikke har en miljøgodkendelse. Det vil true hvaler, delfiner og hvad der ellers findes af havdyr og fisk i området, og det vil true kystbefolkningens økonomi, allerede inden en eventuel udvinding går i gang.
Hvis der skal pumpes olie eller gas fra havets bund vil det medføre alvorlig forurening af vandet.
“Og alle og enhver ved, at Sydafrika og resten af verden skal vende ryggen til fossile brændstoffer for at undgå en klimakatastrofe. Alligevel har vores regering givet Shell tilladelse,” skriver kommitéen på sin Facebook side.
Men Shell har altså ingen miljøgodkendelse, og det håber man kan bruges mod olie-giganten i retten. En domstol har afvist sagen, men beboerne går videre. Og fortsætter protestaktionerne.
BBC forklarer Putin
Vil man have et kig ind i den russiske præsident Putins problemfyldte barndom og teenageår, forstå hvorfor han blev spion, og hvorfor han giftede sig med sin Lyudmila, ja så er det præcist det, BBC tilbyder.
En ny dokumentar, som ligger bag betalingsmur, men som der er gratis prøvetilbud på lige nu.