Verden rundt: om topfolk, tro, en afslørende fugl og andet

arora-akanksha
Arora Akanksha udfordrer generalsekretær António Guterres
Foto: Twitter
Kirsten Larsen

14. februar 2021

FN’s generalsekretær bliver udfordret af ung kvinde
Næppe havde vi her på Globalnyt fortalt, at der ingen modkandidater var til Antonio Guterres, der søger endnu fem år i spidsen for FN, før der var en, der meldte sig. Nok ikke den mest oplagte fremtidige generalsekretær, men nu er der altså to kandidater.

Arora Akanksha er et ukendt navn. Hun er 34 år, stammer fra Indien og har både indisk og canadisk statsborgerskab. Hun har lige indledt en græsrodskampagne, UNOW, på Twitter og andre platforme, hashtag #AroraForSG. Hun arbejder som revisionskoordinator i FN’s udviklingsprogram, UNDP.

Om den nuværende generalsekretær, og altså hendes egen øverste chef, siger Arora Akanksha, at han er mislykkedes med at reformere FN, og han har svigtet flygtninge. Selv har hun arbejdet med økonomi og FN-reformer og er skuffet over institutionens manglende evne til at skabe forandring og over topledelsens manglende risikovillighed.

Arora Akanksha har ikke bedt Indien eller Canada om støtte til sit kandidatur, som, hun håber, vil puste liv i hele processen. Hun siger, at det er en fordel ikke at være politiker som administrator, det er en fordel at være ung i en verden, hvor halvdelen af jordens befolkning er under 30. Og hvad angår hendes manglende politiske og udenrigspolitiske erfaring, så svarer hun, at de foregående ikke har leveret resultater, der for alvor har gjort en forskel for almindelige menneskers liv.

FN har endnu ikke modtaget en officiel indstilling af Arora Akanksha.

Videokonference mellem medicinere i Kina og Tanzania i maj 2020 om bekæmpelse af Covid-19. Tanzanias præsident skulle nok have været med.


Foto: Zhao Xiao/China News Service via Getty Images

“Akut lungebetændelse” breder sig i Tanzania
I Tanzania er antallet af dødsfald på grund af det, der bliver betegnet som akut lungebetændelse, steget markant i årets begyndelse, skriver Deutsche Welle. Det har fået en del indbyggere til at tage deres forholdsregler, selv om præsident John Magufuli har sagt, at corona ikke er noget problem i Tanzania. De 58 millioner indbyggere vil aldrig blive udsat for restriktioner og nedlukninger, sådan som borgerne i nabolandene Kenya og Uganda er blevet.

Sidste år udtalte præsidenten, at befolkningens bønner havde bekæmpet corona-virus i Tanzania.

Herudover anbefaler han og andre, at man bruger traditionel urtemedicin mod Covid-19, hvis det alligevel skulle vise sig inden for grænserne. Danmarks Seruminstitut har meldt om to personer, som kom fra Tanzania, og som var smittet med den sydafrikanske variant af corona.

Tanzania holdt op med at føre statistikker over smittede og døde med Covid-19 i april sidste år. Så de officielle tal er de samme som den gang: 509 smittede og 21 døde. Regeringen vil heller ikke vaccinere befolkningen.

“Vacciner er farlige. Hvis den hvide mand kunne lave vacciner, så ville han have fundet en vaccine mod AIDS, mod tuberkulose, mod malaria og mod cancer,” sagde Tanzanias præsident i januar ifølge The Lancet.

I Tanzania siger den katolske kirke fra og anbefaler, at indbyggerne ud over at bede også beskytter sig selv.

I det afrikanske center for sygdomskontrol, CDC, er man bange for, at Tanzanias noget særegne politik i forhold til Covid-19 vil underminere hele kontinentets forsøg på at bremse pandemien.

Sjælden fugl afslører fake-video i Ecuadors valgkamp
Et forsøg på at påvirke valget i Ecuador med en falsk skræmmevideo er blevet afsløret af et enkelt malplaceret fløjt, skriver Guardian.

Videoen, der blev delt på sociale medier før første runde af valget, viser tre maskerede og bevæbnede mænd foran et ELN-flag. ELN er den største af de tilbageværende guerilla-grupper i nabolandet Colombia, og der står på videoen, at den er optaget i den colombianske jungle. De tre militante udtrykker deres støtte til den venstre-orienterede kandidat, Andrés Arauz.

Men i slutningen af videoen lyder et skingert fløjt, som en ornitolog og fugleguide straks genkendte som en Lysbrynet Tinamu (Crypturellus transfasciatus), som ikke findes i Colombia og ikke ville drømme om at sætte sine fødder i en fugtig jungle. Fuglen lever i et meget lille, meget tørt skovområde i det vestlige Ecuador og det nordvestlige Peru, hvor ELN-folk aldrig er blevet set.

Kandidaten, som vælgerne skulle skræmmes bort fra, klarede sig i øvrigt videre til næste runde af præsidentvalget til april.

Mark Lowcock holder pressekonference I Yemen I 2018


Foto: Mohammed Hamoud/Getty Images

FN’s nødhjælpschef træder tilbage
Mark Lowcock, britisk undergeneralsekretær og chef for UNOCHA, FN’s afdeling for koordinering af humanitært arbejde, har i en email til sine 2100 medarbejdere givet besked om at han træder tilbage for at tilbringe mere tid med sin familie i Storbritannien.

Meningerne om Lowcocks små fire år i New York er delte, skriver New Humanitarian.

Han har været udfordret af meget – han arvede finansielle, administrative og ledelsesmæssige problemer, samtidigt med store krav om reformer af den måde, man yder nødhjælp på. Samtidigt er det blevet stadigt sværere at nå de mennesker, der har størst behov for hjælp i konflikter som i Syrien og Yemen.

Der er dem, der siger, at Mark Lowcock er dygtig og har gjort det stort set så godt, som det er muligt. Han har klart forbedret afdelingen, og har haft et stort fokus på at sætte tidligt ind, og at prøve at få nødhjælpen til at spille bedre sammen med den længerevarende udviklingsstøtte og fredsarbejde.  Så har han været god til at samarbejde med for eksempel Verdensbanken, og han har været god til at skaffe penge.

Modsat er der dem, der kritiserer den afgående nødhjælpschef for ikke at have en klar vision og for ikke at være en stærk fortaler for de humanitære principper. Han kunne også godt have været en mere gennemskuelig og inkluderende leder, siger kritikere. Hans afskeds-email til de ansatte indeholdt ingen tak til dem, bare ros af hans egen chef, generalsekretær António Guterres.

Et punkt, som kritikerne har svært ved at tilgive Lowcock, er at han gik med til at sikre Saudi Arabien og Emiraterne positiv omtale, som tak for kæmpe bidrag til nødhjælp til Yemen. De to regnes ofte som hovedårsagen til at situationen i Yemen er fortvivlende.

Nu er det så spørgsmålet, om Storbritannien får lov at beholde ledelsen af OCHA. Eller om Guterres tør lægge sig ud med Storbritannien, der lige har skåret en tredjedel af sit budget til international hjælp, men som også har meget at sige i genudnævnelsen af generalsekretæren. Der er stort pres på FN for at kigge bredere ud i verden end til de rigeste og de stærkeste lande, når man skal besætte høje poster.

Olieudslip fra Shell i Nigerdeltaet i Nigeria.


Foto: Jacob Silberberg/Getty Images

Flere retsager på vej mod Shell
Britisk højesteret giver olieforurenede nigerianske samfund ret til at sagsøge Shell ved britiske domstole, skriver BBC.

Det er en stor sejr efter fem års kamp og et nederlag ved appelretten, som lokalsamfundene i Nigerdeltaet har vundet. De har fremført, at forureningen fra olieproduktionen har alvorligt påvirket deres liv, sundhed og omgivelser.

Shell står for halvdelen af olieproduktionen i Nigerdeltaet og benægter ikke, at der er sket en omfattende forurening. Royal Dutch Shell vil bare ikke holdes ansvarlig for sit nigerianske datterselskab og udtrykker skuffelse over afgørelsen.

Fornyligt vandt fire nigerianske borgere en sag mod Shell i Holland.