Verden rundt: Ung egyptisk fotograf død i fængsel – og andre historier fra ugen der gik

corona_yemen
En yemenitisk sundhedsmedarbejder sprøjter med desinficerende væske på et marked i Yemens hovedstad, Sana'a. Landet har meldt om sine første bekræftede tilfælde af Covid-19. Det giver frygt for, at sygdommen hurtigt vil brede sig i det krigshærgede land.
Foto: Mohammed Hamoud/Getty Images
Forfatter billede

4. maj 2020

WHO: Foruroligende stigning i coronasmitte i sårbare stater
I den seneste uge har Verdenssundhedsorganisationen WHO set en bekymrende stigning i antallet af coronasmittede i en lang række af verdens fattigste og mest sårbare stater, som har de svageste sundhedsvæsener. Det sagde WHO’s direktør for Health Emergencies Programme, Michael Ryan, på en pressebriefing fredag.

”Jeg vil gerne sætte fokus på en situation, vi i stigende grad er blevet bekymrede over, og det er det stigende antal tilfælde i lande, der er berørt af skrøbelighed, konflikt og med et højt antal sårbare befolkningsgrupper, flygtninge eller fordrevne,” sagde Michael Ryan.

De lande, hvor antallet af coronasmittede er i foruroligende stigning, er Haiti, Somalia, Sudan, Sydsudan, Yemen, Syrien, Afghanistan, SierraLeone, Den Centralafrikanske Republik og det nordlige Nigeria, siger han.

”Vi er dybt bekymrede over den effekt, sygdommen vil have på samfund, der i forvejen er stærkt underforsynede og har mange underliggende forhold, og det er en reel bekymring for det internationale samfund,” lød det fra Michael Ryan.

I Yemen konstaterede myndighederne for få dage siden de første tilfælde af smitte. Ifølge de officielle tal er der nu 10 smittede og to dødsfald i Yemen som følge af coronavirus, viser en opgørelse fra det amerikanske Johns Hopkins University.

 

Ung egyptisk fotograf død i fængsel
Den 24-årige egyptiske filminstruktør og fotograf Shady Habash er fredag afgået ved døden i Tora-fængslet i Kairo. Det skriver flere internationale medier, herunder Middle East Eye og Al-Jazeera.

Han havde siddet fængslet siden marts 2018 for at have været instruktør på en musikvideo, hvor der blev gjort nar af Egyptens præsident, Abdel Fattah el-Sisi.

Det er uklart, præcis hvorfor den 24-årige egypter døde. Men menneskeretsaktivisten Abdelrahman Ayyash antyder over for Middle East Eye, at Shady Habash’ liv kunne have været reddet.

”Shady blev meget syg i sin fængselscelle, hans medindsatte råbte om hjælp i noget tid, men vagterne og betjentene greb ikke ind før hans sidste åndedrag,” fortæller menneskerettighedsaktivisten.

Der var ikke umiddelbart nogen kommentar fra den egyptiske regering.

Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch har tidligere vurderet, at der sidder over 60.000 politiske fanger i Egypten, som er blevet fængslet, efter at Sisi blev præsident i 2014. Det tæller både journalister, menneskeretsaktivister, medlemmer af Det Muslimske Broderskab og mange andre. Hundredvis af dem er døde i fængslet, fordi de ikke har fået lægehjælp eller af andre årsager.

 

Guillaume Soro ved sit hus i Bouake i Elfenbenskysten i 2004. I dag lever han i eksil i Frankrig.


Foto: Jacob Silberberg/Getty Images

Præsidentkandidat får 20 års fængsel i Elfenbenskysten
Guillaume Soro, der er kandidat ved præsidentvalget i Elfenbenskysten i oktober, er ved en domstol i landets hovedstad, Abidjan, blevet idømt 20 års fængsel. Ifølge domstolen har han begået underslæb og hvidvask af penge og har angiveligt brugt et beløb svarende til to millioner dollar, som er stjålet fra statskassen, til at købe sig et hus.

Soro, der er tidligere oprørsleder og tidligere premierminister, var ikke selv til stede ved retssagen i den forgangne uge. Hans advokater boykottede retssagen, der kun varede ganske få timer. De har fordømt dommen, som de betegner som et forsøg på at forhindre ham i at stille op ved valget senere på året. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Soro befinder sig i Frankrig, hvor han lever i eksil. Han har siden december undladt at vende hjem på grund af en arrestordre, der blev udstedt mod ham på det tidspunkt.

Ud over underslæb og hvidvask anklages han også for at have planlagt et kup mod den nuværende præsident, Alassane Ouattara, som efter planen forlader embedet senere i år, når der er valgt en afløser for ham.

Ud over 20 års fængsel er han også idømt en bøde på syv millioner dollar, skriver britiske BBC.

 

I Uganda er hæren sat ind for at bekæmpe græshoppeplagen. FN advarer om, at insekterne kan ødelægge store mængder afgrøder og forårsage fødevareusikkerhed, der rammer millioner af mennesker.


Foto: Luke Dray/Getty Images

Ny generation af græshopper truer i Østafrika

Coronaudbruddet, der har ramt hele verden, har været med til at forsinke indsatsen mod det enorme græshoppeangreb, der har ramt Østafrika. Nu er en ny generation af skadedyret ved at danne nye sværme, der kan ødelægge afgrøder, som millioner af mennesker er afhængige af. Det skriver The New Humanitarian.

Kenya var få dage fra at løbe tør for de pesticider, der bliver brugt i kampen mod skadedyrene, og Somalia var også tæt på at løbe tør. Men nu er der nye forsyninger fremme, og dem er der brug for – den kommende generation af græshopper kan nemlig danne sværme, der er omkring 20 gange så store som første generation.

De berørte lande har sat mange kræfter ind i kampen mod græshopperne. I Uganda er hæren mobiliseret, og i Kenya har unge kadetter fået til opgave at bekæmpe udbruddet, der har berørt otte lande i regionen.

Mange af landene får formentlig brug for fødevarehjælp indtil næste høst i november eller december, skriver The New Humanitarian.