Jørgen Olsen
Jørgen Olsen (født 1951) er koordinator i Genvej til Udvikling (GtU), hvis modernetværk er Emmaus International (EI), stiftet af Abbé Pierre.
Han har gået i livets skole og kommer tæt på definitionen af en halvstuderet røver. Aktiv i EI siden 1969 – i 2011 valgt til EI’s politiske udvalg, hvor der sidder 2 afrikanere, 2 asiater, 2 latinamerikanere og 4 europæere. Genvalgt til udvalget for anden og sidste 4-års periode i september 2015.
I 1978 var Jørgen Olsen med til at stifte GtU med baggrund i sin og medstifternes erfaringer med forskellige organisationer i og uden for Emmaus. GtU samarbejder med en halv snes græsrodsbevægelser i Vestafrika, især Kooperativet i Amataltal (Niger) og Pag-la-Yiri (Burkina Faso), som er den organisation i hele Emmaus International med flest medlemmer, 11.000, hvoraf de 10.000 er kvinder. Samarbejdet omfatter køb og salg af håndværksprodukter. og i Amataltal desuden brøndrenoveringer, kvægavl, havebrug og tosproget undervisning (tuaregisk og fransk) for børn og voksne.
Efter at have eksisteret i henholdsvis 30 og 60 år er både Mission Øst og USAID slået ind på mere ligeværdigt samarbejde med lokale kræfter rundt om blandt målgrupperne, fremgår det af to af de seneste artikler på Globalnyt.
”Fordelen ved at samarbejde med lokale partnerorganisationer er en mere værdig måde at samarbejde på. Derved anerkender vi, at mennesker fra andre kulturer også kan byde ind med gode løsninger, der omhandler deres eget liv og lokalområde.” Dette og meget andet skriver Betina Gollander-Jensen, generalsekretær i Mission Øst, i et nyligt debatindlæg her på Globalnyt.
Ti år før Mission Øst blev stiftet, blev argentineren José Balista valgt til Emmaus Internationals forretningsudvalg som den første ikke-europæer, og fra og med halvfemserne har der altid været mindst en i udvalget fra hver af verdensdelene Amerika, Afrika, Asien og Europa.
I 2016 blev der for alvor vendt op og ned på forretningsudvalgets sammensætning, idet europæerne kom i mindretal. Generalforsamlingen havde valgt benineren Patrick Atohoun til formand, hvorefter styrelsen besluttede, at kun to europæere skulle sidde med til højbords, mens resten blev fordelt på – foruden Patrick fra Benin – Peru, Indien, Elfenbenskysten, Libanon og Colombia.
Læs også: Magten drog sydpå hos Emmaus
Da dette forretningsudvalg blev offentliggjort, takkede jeg Gud for at have levet længe nok til at opleve det. Min takketale blev dobbelt så lang og heftig, da Patrick Atohoun den 1. december 2021 blev genvalgt som formand frem til 2025 – med peruvianeren Juan Melquiades som modkandidat.
Det er rigtig længe siden, at det har været moderne i Emmaus at tænke, at vesterlændinge skulle have en særlig evne til at tilegne sig det forkromede overblik og handle ud fra det – det kan og vil mennesker fra Latinamerika, Afrika og Asien altså også. For os drejer det sig ikke om, at nogle gør noget for nogle andre. Vi udretter sammen.