WFP: Nedtælling til katastrofe i Yemen

19 millioner mennesker – to ud af tre indbyggere i Yemen - kommer til at mangle mad i de kommende måneder, vurderer FN.
Foto: Mohammed Hamoud/Getty Images
Forfatter billede

End ikke sidste uges besøg fra Hollywood-stjernen Angelina Jolie, der er særlig FN-udsending for flygtninge, kunne være med til at bringe fornyet fokus over på de millioner af mennesker i Yemen, der har desperat brug for hjælp.

Jolie besøgte en interimistisk lejr for 130 fordrevne familier i hovedstaden Sanaa og postede et foto på Instagram, der tegner et billede af situationen generelt i landet: af de 130 familier i lejren er det kun omkring 20, der får madrationer, og selv til de mest sårbare familier er rationerne begrænsede, skriver Jolie.

Børn undervises af lærere, der ikke får løn, og som går tre timer dagligt for at komme frem til skolen.

”Børnene kommer ofte i skole uden at have spist noget mad overhovedet,” skriver hun.

Det billede, Jolie ridser op, understreges af de seneste tal fra FN, der viser, at 19 millioner mennesker – to ud af tre indbyggere i Yemen – kommer til at mangle mad i de kommende måneder.

Samtidig ventes fem gange så mange mennesker som i dag at lide hungersnød som resultat af, at der er sket en markant stigning i antallet af mennesker, der ikke får den hjælp, de har brug for.

De seneste tal fra Yemen er ”gruopvækkende”, lyder det fra David Beasley, der er chef for FN’s Fødevareprogram (WFP).

Her og nu er godt en halv million fejlernærede børn i reel risiko for at dø, skriver Beasley på Twitter.

”Vi er løbet tør for penge. Der er flere nedskæringer i rationer på vej. Det er en nedtælling til katastrofe,” lyder det fra WFP-chefen.

På randen af hungersnød

FN har bedt om 4,27 milliarder dollars for at kunne hjælp de millioner af mennesker i Yemen, der har brug for basale fornødenheder som mad og vand.

Onsdag var donorer samlet for at bidrage til den appel, som FN har sendt ud. Der er givet løfter om hjælp for i underkanten af 1,3 milliarder dollars.

Til sammenligning blev der sidste år givet 2,3 milliarder dollars.

Flere af de organisationer, der er til stede i Yemen, kalder det ”dybt bekymrende” og en ”dramatisk forværring af en allerede alvorlig humanitær krise”, at der nu er alvorlig mangel på penge til Yemen.

”Denne nedgang i finansieringen vil have afgørende betydning på tilværelsen for folk i Yemen,” skriver en række ngo’er, herunder Dansk Flygtningehjælp, Oxfam og Care International, i en fælles udtalelse.

”Det betydelige hul i finansieringen betyder, at millioner af mennesker ikke vil få den humanitære hjælp, de så desperat har brug for. Det betyder, at mange mennesker vil blive skubbet ud på randen af hungersnød, at de sårede i konflikten kan blive nægtet afgørende og livreddende lægehjælp, og at mange af de fire millioner mennesker, der har været tvunget til at flygte fra deres hjem, ikke vil være i stand til at vende tilbage,” siger Taline Elkhansa, der er landedirektør for Yemen hos Dansk Flygtningehjælp, i udtalelsen.

Ingen bidrag fra Saudi-Arabien og Emiraterne

Deltagerne på onsdagens donorkonference påpegede alle, at situationen er yderst alvorlig i Yemen.

Men alligevel kom der kun en tredjedel ind af, hvad der skal bruges, og det betyder, at den livreddende hjælp må skæres yderligere.

De største bidrag på onsdagens donorkonference kom fra USA med knap 585 millioner dollars, EU med 173 millioner dollars – eller 407 millioner, når man også tæller bidrag fra de 27 medlemslande med. Set hver for sig var Danmark den 12.-største donor med et beløb svarende til knap 19 millioner dollars, viser en opgørelse efter konferencen.

FN’s vicegeneralsekretær for humanitære anliggender, Martin Griffiths, takkede de donerer, der har givet penge til de millioner af nødlidende i Yemen – men erklærede sig også skuffet over, at der ikke var kommet mere ind.

Yemen har været præget af krig, siden houthi-bevægelsen i 2014 smed landets internationalt anerkendte regering på porten og tog kontrol med hovedstaden, Sanaa. Det fik Saudi-Arabien til at gå ind i krigen som leder af en koalition, der angriber houthierne fra luften.

Hverken Saudi-Arabien eller De Forenede Arabiske Emirater, der er en del af koalitionen, gav nye løfter om hjælp til Yemen ved onsdagens konference.

Der kommer dog bidrag til Yemen fra den saudiske fond King Salman Humanitarian Aid and Relief Center.