1 milliard hektar natur venter på at blive genoprettet

gettyimages-578018232
Der er sammenlagt løfter om at genoprette 1 milliard hektar natur fra verdens lande
Foto: Auscape/Universal Images Group via Getty Images
Thomas Jazrawi

5. juni 2021

Ørkendannelse, afskovning, infrastruktur og mange andre menneskelige aktiviteter har betydet, at naturen er på tilbagetog på hele kloden. Det skal nu vendes, lyder det fra FN. Derfor har verdensorganisationen sat en kampagne i gang, der skal sørge for et comeback for naturen.

Årene fra 2021 til 2030 er til den lejlighed blevet døbt ”Årti for gendannelse af økosystemer” med #GenerationRestoration som et medfølgende hashtag.

”Alt for længe har mennesket fældet klodens skov, forurenet dens floder og have og pløjet dens græsland ned i glemslen. Denne globale bevægelse vil bringe regeringer, virksomheder, civilsamfund og private borgere sammen i en bestræbelse uden fortilfælde på at helbrede jorden. Opgaven er kolossal. Vi må genplante og beskytte vores skove. Vi må rense vores floder og have. Og vi må gøre vores byer grønne. Lad os I dag begynde et nyt årti. Et, hvor vi endeligt stifter fred med naturen og sikrer en bedre fremtid for alle,” lød det fra FN’s generalsekretær, Antonio Guterres.

Han talte ved den officielle indvielse af FN-årtiet fredag. Ved arrangementet deltog blandt andre også den tyske kansler, Angela Merkel, og Pakistans premierminister, Imran Khan, der i år er vært for den internationale dag for miljøet den 5. juni. 

Vil genoprette natur på et område større end Kina
En ny rapport fra FN’s Miljøprogram, UNEP, vurderer, at vi bruger 1,6 gange de ydelser fra naturen, som den kan levere på en bæredygtig måde. Derfor er det ikke mere tilstrækkeligt at beskytte og bevare natur – der skal også genoprettes forfaldne naturområder.

FN-agenturet anmoder i rapporten landene om at indfri deres løfter. Der er nemlig målsætninger fra hele verden om at genoprette natur svarende til et område på sammenlagt omkring 1 milliard hektar – det er et område, der er større end Kina. På baggrund af data fra det hollandske agentur for miljøvurderinger, PBL, er der lavet et verdenskort, som viser konkrete målsætninger for hvert land.

Hvis ordene bliver til handling, vil der blive genoprettet langt mest natur i Afrika syd for Sahara, da langt størstedelen af løfterne stammer herfra. Afrikanerne har flere initiativer, som skal hjælpe på vej. Det gælder særligt Den Store Grønne Mur og AFR100, der har som målsætning at gendanne 100 millioner hektar natur i 2030.

Begge initiativer blev nævnt ved arrangementet fredag af DR Congos præsident, Félix Tshisekedi. Han var ligeledes inde på det nylige vulkanudbrud, der skabte store ødelæggelser i landet.

”Det nylige udbrud i Nyiragongo, der skete den 22. maj, er en påmindelse om, at ikke blot har naturen sine rettigheder, men også – og over alt andet – at dårlig landskabsmæssig planlægning udsætter befolkninger for naturkatastrofer, og at genoprettelsen af økosystemer efter sådan en katastrofe må foretages i respekt for de naturlige balancer,” sagde præsidenten.

Tsunami af 10 milliarder træer
De pakistanske værter for den internationale miljødag har et mål om at plante 10 milliarder træer i 2023, et initiativ kaldet “10 billion trees tsunami”. Ifølge premierministeren er man godt i gang. 

“Det er en stor fornøjelse at plante vores træ nummer 1 milliard i dag. Det er en del af FN’s årti for gendannelse af økosystemer. Det er Pakistans bidrag. I dag har vi plantet 1 milliard træer. Vores mål er 10 milliarder træer,” fortalte Imran Khan fredag.

Det pakistanske regeringsparti, PTI, har erfaring med træplantning. Partiet, som blev stiftet af Khan i 1996, blev regeringsførende i delstaten Khyber Pakhtunkhwa i 2013, og her gennemførte man en plan om at plante 1 milliard træer. 

Det har ifølge WWF Pakistan været en miljømæssig, økonomisk og social succes, skriver Voice of America. Overlevelsesniveauet for de plantede træer har været et sted mellem 75 og 80 procent, hvilket er blandt de højeste i verden for denne type af projekter, vurderer den grønne organisation.

Den pakistanske premierminister nævnte, at regeringen tillige under coronakrisen skabte 80.000 grønne jobs for at understøtte beskæftigelsen. 

Læs også: Fra daglejer til træplanter

Der er nedsat et konsortium bestående af den internationale naturorganisation, IUCN, FN’s Landbrugs- og Fødevareorganisation, FAO, samt WWF Pakistan, som skal overvåge og vurdere fremgangen med at plante de 10 milliarder træer. 

Udover at plante træer vil Pakistan øge antallet af beskyttede områder til 15 procent af landets areal i 2023 – og der er behov for det. I dag er omkring 13 procent af landarealet under beskyttelse. Landets nuværende skovdække er blot fem procent mod et gennemsnit på 31 procent globalt ifølge FN’s Miljøprogram

El Salvadors idé
Det var oprindeligt El Salvadors idé, at FN skulle dedikere et årti til genoprettelse af natur. Det centralamerikanske land foreslog initiativet tilbage i 2018, og nu er det altså officielt blevet indviet. 

Læs også: El Salvador presser på for et FN-årti til genoprettelse af land og natur

Det skete ved arrangementet fredag, som varede halvanden time og foregik virtuelt, som vanligt i disse tider. Der var budskaber om at respektere skabelsen i form af naturen fra paven og storimamen fra Al-Azhar moskeen i Cairo. 

Danmark var repræsenteret ved udviklingsminister, Flemming Møller Mortensen, og miljøminister, Lea Wemelin, som afsluttede et kort budskab med i fællesskab at gentage opfordringen til, at vi stifter fred med naturen.