Fra daglejer til træplanter

15433822036_051198bbd7_c
Arbejderne hjælper både med at spire træerne og med at plante dem ud. Dette billede er dog fra Malaysia.
Foto: Jake Moscrop/CC BY-NC 2.0
Gerd Kieffer-Døssing

11. maj 2020

Der er ikke noget, der er så galt, at det ikke er godt for noget. Sådan lyder et gammelt ordsprog, der i disse dage passer godt til et initiativ, som Pakistans regering har iværksat som følge af coronakrisen.

Her er daglejere, der står uden indtægt på grund af landets corona lockdown, blevet tilbudt at plante træer for regeringen mod betaling. Derved tager Pakistan forskud på den klimakrise, der venter rundt om hjørnet, og som efter alt at dømme vil slå coronakrisen med flere længder. Det skriver Thomson Retuers Foundation.

Træplanterne, der har fået tilnavnet jungle workers, bliver betalt hvad der svarer til mellem 21-35 kroner per dag.

En af dem, Abdul Rahman fra Punjabprovinsen, siger til Thomson Reuters Foundation, at det svarer til omkring halvdelen af, hvad han på en god dag kunne tjene som konstruktionsarbejder – men det er stadig nok til at overleve.

”Nu kan vi alle sammen igen tjene penge, så vi kan forsørge vores familier,” siger han.

En frelsende trætsunami
Sammen med titusindvis af andre er Abdul Rahman med til at videreføre Pakistans ambitiøse 10 billion tree tsunami-program, der blev lanceret i 2018. Programmet har til mål at plante 10 milliarder nye træer inden for en 5-års periode som led i at begrænse klimaforandringer. Prognoser viser, at Pakistan vil blive særlig hårdt ramt med voldsomme temperaturstigninger.

Da coronavirusset først ramte, blev træplantningen imidlertid i første omgang sat på pause. I april gav landets premierminister så tilladelse til, at programmet kunne genstartes og samtidig bruges til at skabe mere end 63.000 jobs til dem, der som Abdul Rahman pludselig stod uden indtjening, skriver Al-Jazeera.

Alle arbejdere har fået besked på at bære masker og overholde kravet om at holde afstand, fortæller Malik Amin Aslam, premierministerens klimaforandringsrådgiver, til Thomson Reuters Foundation i et telefoninterview.

”Denne tragiske krise åbnede for en mulighed, som vi greb. At tage vare på naturen er blevet en økonomisk redning for tusindvis af mennesker,” siger han.