158 mio. kr. til glemte konflikter i Afrika

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

De sidste penge går til såkaldt glemte konflikter i Afrika. Nærmere betegnet til FNs og Internationalt Røde Kors arbejde med at uddele mad, forbedre sundhed og tilbyde skolegang til flygtninge og fordrevne på Afrikas Horn og i det vestlige Afrika.

”Millioner af mennesker er drevet på flugt i Afrika. De har brug for hjælp for at overleve i nærområderne. Det fik jeg bekræftet lige før jul, hvor jeg besøgte en flygtningelejr i det nordlige Kenya med 200.000 flygtninge fra Sydsudan og Somalia”, siger udenrigsminister Kristian Jensen (V).

“Det er nogle af verdens i forvejen fattigste mennesker, fra nogle af verdens fattigste lande, der er drevet på flugt fra voldsomme konflikter, vi sjældent hører om”.

“Her er tale om langvarige katastrofer med millioner af fordrevne og flygtninge, der kan føre nye flygtningestrømme mod Europa.”

Det danske bidrag går til

–  UNICEFs uddannelsesprogram i Sydsudan (20 mio. kr.)

– FN’s humanitære landefonde i Etiopien (20 mio. Kr.), Sudan (20 mio. kr.), Sydsudan (20 mio. kr.), Somalia (18 mio. kr) – samt

– det eneste ikke-afrikanske land, Afghanistan (10 mio. kr.).

Derudover går

– 45 mio. kr. til Internationalt Røde Kors (ICRC) programmer i Mali, Niger og Nigeria (15 mio. kr. til hvert land), og

– støtte til FN’s humanitære lufttjeneste i Mali (5 mio. kr.).

Grunden til den sene uddeling er, at det efter den ødelæggende tsunami i Sydøstasien Anden Juledag 2004 er blevet kutyme at tilbageholde en del af nødhjælpsmidlerne indtil Nytår for ikke at løbe ind i uforudsete udgifter allersidst på budgetåret.

Venstre-regeringen har for nylig beskåret u-landsbistanden med 2,7 milliarder allerede i 2015, som den tidligere SR-regering havde bevilget.