19 års tortur i Guantánamo

gettyimages-617722448
Obama magtede det ikke. Nu skal Joe Biden lukke fangelejren, som han har lovet.
Foto: John Moore/Getty Images
Forfatter billede

11. januar 2021

Tue Magnussen

Tue Magnussen (født 1955) er cand.phil. i historie fra Københavns Universitet 1981 og tillige cand.mag med fagene geografi og internationale udviklingsstudier fra Roskilde Universitetscenter (RUC) 1983.

Udover kortvarig undervisning i gymnasieskolen underviste han i årene 1983-99 bl.a. på geografi, internationale udviklingsstudier og den samfundsvidenskabelige basisuddannelse på RUC, Institut for Statskundskab (international politik) og Østeuropa-instituttet, KU, og Østasien-studier, Århus Universitet.

Fra 1999-2011 har han været ansat på Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT). Fra 1999-2002 som international programkoordinator med ansvar for Balkan og Mellemøsten, og siden som kommunikations- og advocacy-koordinator.

Han har i en årrække arbejdet med globalisering, udenrigspolitik, udvikling, menneskerettigheder og sociale forhold.

Udover Balkan har han et mangeårigt engagement i u-lands- og solidaritetsarbejde samt på venstrefløjen.

Han er eller har været bestyrelsesmedlem i FN-forbundet, Rådet for Mellemfolkeligt Samvirke og den Danske Helsinki-komité.

Som vicepræsident udtalte Joe Biden i 2009 ”Vi vil lukke fangelejren ved Guantánamo Bay”.

I en ny rapport dokumenterer Amnesty International de fortsatte brud på menneskerettighederne, som har fundet sted mod dem, der er eller har været spærret inde i den berygtede fangelejr. 40 mennesker er fortsat tilbageholdt i USA’s berygtede militærfængsel i Guantánamo. Udstrakt brug af tortur og utilstrækkelig medicinsk behandling er nogle af de eksempler, som den 52-sider lange rapport  “USA: RIGHT THE WRONG” opregner. Fangerne tilbageholdes fortsat i lejren på ubestemt tid, selvom de egentlig skulle være løsladt.

“Det handler om mere end de 40 mennesker, som fortsat holdes som fanger i Guantánamo. Det handler også om de brud på international ret, som er begået i de seneste 19 år, og fraværet af at placere et ansvar. Det handler også om fremtiden når vi snart nærmer os 20-året for terrorangrebene 11. september 2001,” siger Daphne Eviatar, direktør for sikkerhed og menneskerettigheder i Amnesty International USA.

Joe Biden kan lukke lejren
Guantánamo-fangelejren blev oprettet i kølvandet på terrorangrebet i USA 11. september 2001, og den blev hurtigt et symbol på de omfattende menneskerettighedsbrud, som kendetegnede USA’s påståede ”krig mod terror”. Lejren er blevet brugt til at afhøre og torturere vilkårligt fængslede personer uden nogen juridisk beskyttelse fra det amerikanske retssystem. Tværtimod. Water-boarding og andre bestialske torturmetoder har hørt til dagens orden.

“Det er en måde at fratage mennesker friheden, som ikke må fortsætte. Hemmelige overførsler, tvangsfodring af sultestrejkende, hemmelige afhøringer, tvungne forsvindinger og generelt fravær af en fair rettergang,” siger Eviatar.

Nok lovede præsident Barack Obama ved sin tiltræden at lukke Guantánamo-lejren inden for ét år. Det skete som bekendt ikke. Tværtimod undlod Obama at retsforfølge torturbødler og dem, der var ansvarlige for de åbne brud på menneskerettighederne.

20. januar får Joe Biden overdraget den amerikanske præsidentpost.

Som USA’s vicepræsident udtalte Joe Biden i februar 2009, ”Vi vil respektere rettighederne for dem, vi holder ansvarlige, og vi vil lukke fangelejren ved Guantánamo Bay”.

Nu har Joe Biden som amerikansk præsident mulighed for at leve op til sine ord for 12 år. Siden. Men det er nok vigtigt, at man minder ham derom.