45 kirker brændt ned i Charlie Hebdo-protester i Niger

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Mindst 10 mennesker har mistet livet i voldsomme protester i Niger mod det franske satiremagasin Chrlie Hebdos forsidetegninger. Knap et halvt hundrede kirker er brændt ned, oplyser politiet i det vestafrikanske land.

Regeringen i Niger har erklæret tre dages landesorg for de mindst 10 mennesker, der er blevet slået ihjel i de voldsomme protester, der har præget Niger i de seneste dage.

Det skriver BBC.

Demonstranter har været på gaden i både hovedstaden Niamey og landets næststørste by, Zinder, i protest mod en karikaturtegning af profeten Muhammed, der præger forsiden af det seneste nummer af det franske satireblad Charlie Hebdo.

Rasende muslimske demonstranter har brændt i alt 45 kirker ned, siger politiet i Niger. Også flere restauranter, barer og hoteller, der er ejet af landets kristne minoritet, er brændt ned.

Nogle af de omkomne er endnu ikke identificeret, fordi de blev fundet som forkullede lig inde i nogle af de nedbrændte kirker.

Foruden de 10 dræbte – fem i Niamey og fem i Zinder – er i alt 170 mennesker blevet kvæstet i urolighederne.

Præsident fordømmer nedbrændinger

Det er tilsyneladende mest evangeliske kirker, demonstranterne har stukket ild til.

Nigers indenrigsminister siger ifølge BBC, at nogle af deltagerne i weekendens voldsomme demonstrationer havde flag, der viste deres støtte til den militante islamistiske gruppe Boko Haram fra nabolandet Nigeria.

Nigers præsident, Mahmadou Issoufou, har fordømt ødelæggelserne og særligt nedbrændingen af kirker.

”De, der plyndrer kirker, vanhelliger dem og dræber deres kristne landsmænd, har intet forstået af islam,” siger præsidenten ifølge AllAfrica.

Op mod 90 procent af befolkningen i Niger er muslimer, mens cirka fem procent er kristne.

Weekendens uroligheder var dog ikke kun udløst af religiøse demonstranters vrede over den nyeste Muhammed-tegninger. Også interne politiske stridigheder i Niger har fået vreden til at ulme, rapporterer BBC.