70.000 sydafrikanske minearbejdere vender tilbage til arbejdet

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Efter at have sikret lønstigninger på 500 kroner om måneden for de lavest betalte går arbejderne i Sydafrikas platinminer igen på arbejdet. Det anslås at arbejderne tilsammen har mistet 5,5 milliarder kroner ved at strejke.

Siden januar har knap 70.000 medlemmer af fagforeningen Association of Mine and Construction Workers Union (AMCU) i Sydafrika strejket men onsdag genoptager de arbejdet efter at have indgået en aftale med arbejdsgiveren. Det skriver The Africa Report.

Den fem måneder lange strejke er den længste i Sydafrikas historie og den skyldes platin-minearbejdernes utilfredshed med lønningerne og leveforholdene.

Et af mineselskaberne, det multinationale Lonmin, siger at driften vil begynde igen om et par uger.

Det menes, at arbejderne sammenlagt har tabt 11 milliarder rand i arbejdsfortjeneste. Det svarer til 5,5 milliarder kroner.

Mineselskaberne oplyser, at de til sammen har mistet 24 milliarder rand, 12 milliarder kroner i indtægter på grund af strejken.

Den treårige aftale mellem fagforeningen og mineselskaberne Anglo American, Impala og Lonmin betyder bl.a. at arbejdere, der tjener mindre end 12.500 rand, 6500 kroner, om måneden får 1000 rand, 516 kroner, mere om måneden i de kommende tre år.

For arbejdere, der tjener mere end 12.500 rand om måneden vil få en lønstigning på mellem 7,5 og 8 procent om året i de tre år som aftalen gælder.

Læs mere om aftalen på platinproducenternes netsted om strejken og forhandlingerne.