Det er seks måneder siden, at det internationale samfund lovede omkring 30 milliarder kroner til genopbygning af Gaza på en international donorkonference i Kairo.
Siden har mange mennesker i Gaza bare fået det værre, og ikke et eneste af de 19.000 huse, der blev ødelagt under kamphandlingerne i 2014, er blevet genopbygget.
De 38 organisationers nye rapport, ”En ny kurs for at overvinde dødvandet i Gaza”, advarer om, at uden en ny tilgang til konflikten – som er blevet en ond cirkel af ødelæggelse efterfulgt af donorfinansieret genopbygning – er yderligere konflikt uundgåelig.
Verdens ledere må vælge en ny tilgang, som
- insisterer på, at blokaden afsluttes
- sikrer, at alle konfliktens parter holdes ansvarlige for krænkelser af international lov
- kræver, at forbindelsen mellem Gaza og Vestbredden genoprettes.
Donorerne opretholder status quo
I løbet af de sidste fem år med adskillige konflikter har donorer givet tilsagn om tæt på 10 milliarder dollars til genopbygning af Gaza.
I mellemtiden har de fleste palæstinensere i Gaza fået det værre, fordi blokaden stadig opretholdes.
Rapporten fastslår, at de fleste donorer – i stedet for at udfordre blokaden – synes at have tilpasset sig den.
”De store ord ved donorkonferencerne er blevet tomme ord. Det internationale samfund er med til at opretholde den status quo, de selv har sagt skal ændres. Vi har hverken set genopbygning, en varig aftale om våbenhvile eller planer for at ophæve blokaden”, siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.
Lovede bevillinger udbetales kun langsomt
Mens viljen til at italesætte de grundlæggende årsager står i stampe, bliver dagliglivet i Gaza kun værre.
100.000 mennesker er stadig hjemløse, og mange bor i interimistiske lejre.
Skoler bruges stadig som tilflugtssted, og eleverne undervises i 3-holdsskift.
Pengene, der blev lovet ved donorkonferencen, når kun langsomt frem. Foreløbig er kun 22,5 procent blevet frigivet.
Genopbygningen er ikke kommet i gang
Selv projekter med økonomisk dækning kommer ikke i gang pga. manglen på byggematerialer.
De fleste af de 81 sundhedsklinikker og hospitaler, der er blevet beskadiget under de seneste års konflikt, mangler stadig penge til genopbygning, og de få, der har midlerne, kan ikke få de byggematerialer, de har brug for.
”Verden lukker øjne og ører for Gazas befolkning, netop når de har mest brug for at blive set og hørt. Genopbygning kan ikke ske uden penge, men penge alene er ikke nok. Så længe blokaden opretholdes, genopbygger vi kun et liv i elendighed, fattigdom og fortvivlelse”, siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.
Bæredygtig genopbygning i Gaza kræver ikke kun, at infrastrukturen genopbygges. Det kræver også en genopbygning af Gazas ødelagte økonomi og en afslutning af den politiske adskillelse mellem Gaza og Vestbredden.
På grund af blokaden er 80 procent af Gazas befolkning nu afhængige af international nødhjælp, og 63 procent af de unge er arbejdsløse.
Læs mere hos Folkekirkens Nødhjælp