Nigerias hær redder knap 300 piger og kvinder

parents_of_chibok_kidnapping_victims
Forældre til nogle af de bortførte piger.
Foto: Wikimedia
Forfatter billede

Nigerianske soldater har befriet knap 300 piger og kvinder under en militæroperation i Sambisa-skoven, som er et af de områder af Nigeria, hvor Boko Haram står stærkt.

Det oplyser det nigerianske forsvar på Twitter.

“Soldater har i eftermiddag reddet 200 piger og 93 kvinder fra Sambisa-skoven. Vi kan ikke bekræfte, om Chibok-pigerne er i denne gruppe,” skriver forsvarets hovedkvarter.

“De befriede personer bliver nu screenet og identificeret. Vi giver jer flere oplysninger senere,” lyder det fra forsvaret.

Sambisa-skoven ligger knap 100 kilometer fra Chibok, hvor pigerne blev bortført under et Boko Haram-angreb for lidt over et år siden.

Amerikanske droner har tidligere overfløjet området uden at kunne lokalisere pigerne.

Ville sælge piger som slaver

De 276 kostskole-elever blev tvunget om bord på lastbiler om natten mellem den 14. og 15. april 2014, efter militante fra Boko Haram var trængt ind på deres skole.

Det er uklart, om Chibok-pigerne har været holdt fanget i samlet flok, eller om de har været spredt over flere forskellige steder. Tidligere har der været teorier fremme om, at de kunne være bragt med over grænsen til Tchad eller Niger.

Lederen af Boko Haram, Abubakar Shekau, har tidligere sagt, at pigerne skulle sælges som “slaver”.

”Jeg vil sælge pigerne på markedet,” sagde Shekau sidste år i en video, der blev sendt til flere internationale medier få uger efter massebortførelsen havde fundet sted.

”Der er et marked, hvor der handles med mennesker. Gud har befalet mig at sælge dem,” sagde han videre.

Mange andre er bortført

Muhammadu Buhari, som vandt præsidentvalget i Nigeria for få uger siden, gik til valg på et løfte om at få pigerne hjem og nedkæmpe Boko Haram fuldstændigt.

De mange piger og kvinder, der nu meldes befriet fra Boko Harams varetægt, er imidlertid langt fra de eneste, der er savnet i Nigeria.

Amnesty International vurderer, at den militante gruppe har bortført mindst 2.000 nigerianske kvinder og piger siden begyndelsen af sidste år, skriver Daily Mail.

Der er frygt for, at mange af dem enten er endt som sexslaver eller er blevet tvunget til at deltage i Boko Harams voldelige kamp for en islamistisk stat i det nordøstlige Nigeria.