Snyder udenrigsministeren på vægten?

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Kvindernes U-landsudvalg (KULU) melder sig nu blandt kritikerne af regeringsns forslag til finanslov for 2016. I en pressemeddelelse skriver organisationen:

Slemt ser det i hvert fald ud for kvinder og piger. De spises stort set af med en Women Deliver-konference i 2016 – en konference hvis udbytte, man kan sætte spørgsmålstegn ved.

Det er ulykkeligt – man fristes til at sige uanstændigt – over for de mange piger og kvinder, der har behov for assistance, men nu får flotte ord uden meget indhold.

Det har nemlig ikke skortet på store og fine ord på FNs topmøde, som vedtog de nye bæredygtighedsmål d. 25-27. september. Da Kristian Jensen (V) i New York kommenterede de nye udviklingsmål var det med reference til kvinderne.

Udenrigsministeren sagde bl.a.

”Nu skal vi så sikre, at der leveres på de mange løfter om bedre adgang til uddannelse, bedre sundhed og flere rettigheder for verdens piger og kvinder. Det gør den danske regering ved fortsat at sætte piger og kvinder i centrum for vores udviklingssamarbejde, og det gør vi, når 5000 politiske ledere, aktivister, forskere og mange andre samles i København i maj 2016 til den internationale Women Deliver konference.”

Regeringens gode intentioner

KULU kvitterer for, at regeringens intentioner er gode. I deres udviklingspolitiske prioriteter hedder det:

”Kvinders rettigheder og aktive plads i samfundet, både økonomisk, socialt og politisk er en prioritet i udviklingssamarbejdet. Fattigdomsbekæmpelse og bæredygtig udvikling opnås kun, hvis kvinderne eksempelvis kan eje og arve jord, have adgang til sundhedsydelser, uddannelse og beskæftigelse”.

Det er så sandt, som det er skrevet og sagt. Det ved KULU bedre end de fleste danske organisationer gennem sit arbejde for pigers og kvinders rettigheder i f.eks. Mali.

Men hvorfor så nedskære bistanden til FN’s befolkningsfond? Hvorfor nedskære bistanden til den organisation, der mere end nogen anden kæmper for kvinders seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder?

En fest, der gør folk glade hele året

At man fastholder bidraget til UN Women er vi glade for, men det opvejer ikke nedskæringen til UNFPA og IPPF, den internationale sammenslutning for familieplanlægning.

At prioritere den internationale Women Deliver-konference om kvinders sundhed og rettigheder er som at holde fødselsdag og mene at en fest gør alle glade året rundt.

”KULU er bekymret, fordi vi ikke ser Kristian Jensens fine ord afspejlet i den økonomiske plan for udviklingssamarbejdet. Det ser betænkeligt ud, som om han snyder på vægten”, siger Janice G. Førde, forkvinde for Kvindernes U-landsudvalg.

”KULU har et indgående kendskab til kvinders og pigers situation i Mali gennem sin partner MUSONET og er glad for, at Mali fastholdes som samarbejdsland. Men nedskæringer i udviklingsbistanden, som ydes via private organisationer, f.x. gennem Civilsamfundet i Udviklings (CISU) civilsamfundspulje og andre fattigdomsorienterede puljer, får også konsekvenser for KULUs samarbejde med MUSONET og vil ramme alle kvinder og piger i Mali.”

De pæne ord er en stakket trøst for de millioner, som også har brug for dansk støtte, og som har haft gavn af Danmarks hidtidige internationale bidrag på dette område. Danmarks militærstøtte til FN programmet MINUSMA* (FNs Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali)i Mali gør det ikke alene.