Schweiz tilbagefører stjålne milliarder til Nigeria

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Nigerias tidligere militærleder Sani Abacha, der styrede landet fra 1993 til 1998, nåede at lænse statskassen for et enormt beløb. Myndighederne anslår, at han nåede at stjæle en beløb, der svarer til fem milliarder amerikanske dollars eller 34 milliarder kroner.

Abacha styrede landet frem til sin pludselige død i 1998. Han blev, efter muslimsk tradition, begravet dagen efter sin død og der blev ikke foretaget en obduktion. Der verserer rygter om, at han blev dræbt. Det skulle angiveligt have foregået ved, at de to prostituerede, han tilbragte tid med på dødsdagen, forgiftede hans drink.

Nu har de nigerianske myndigheder indgået en aftale med myndighedrene i Schweiz om, at tilbageføre 300 millioner dollars – godt to milliarder kroner – til Nigeria. Det skriver nigerianske Premium Times mandag.

Gennem de seneste 10 år har er det lykkedes Nigeria at få fat i omkring en milliard dollars – knap syv milliarder kroner – af de stjålne midler fra USA og Schweiz. Men ifølge avisen har tidligere regeringer formøblet eller misbrugt midlerne.

For eksempel mistænkes den forhenværende finansminister Ngozi Okonjo-Iweala, med daværende præsident Goodluck Jonathans velsignelse, for at have overført i omegnen af 300 millioner dollars af de tilbageførte midler til en konto, der støttede en række politikere i 2015-valgkampen.

Midlerne var ellers øremærket til våben og andre udstyr til de militærstyrker, der bekæmper oprørsgruppen Boko Haram i den nordlige del af landet, skriver avisen videre.

Korruption og misbrug af offentlige midler er meget udbredt i Nigeria, der har tjent enorme beløb på sin olie.

Men selv i de olieproducerende områder har mange almindelige indbyggere ikke mærket noget til de store indtægter og lever fortsat i fattigdom samtidig med at de døjer med alvorlige miljømæssige konsekvenser af olieudvindingen.