Tigerspring i kampen mod kvindelig omskæring

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Sudan, hvor kvindelig omskæring er mere udbredt end noget andet sted på kloden, har tilkendegivet, at den omstridte praksis vil blive forbudt, skriver nyhedsbureauet, Irinnews.

Ved afslutningen af et 3-dages symposium i hovedstaden Khartoum udtrykte sundhedsminister Ahmed Osman Bilal sin regerings forpligtelse på at udrydde kvindelig omskæring “på alle niveauer”, fremgår det af et møderesumé, UNICEF er i besiddelse af.

Sundhedsministeren sagde, at regeringen vil fremlægge de lovmæssige rammer for at forbyde praksisen, og at det vil blive understøttet af en udtalelse af landets præsident og ledsaget og fulgt op af uddannelses- og bevidsthedsgørende programmer.

Sudanske aviser rapporterede, at landets Rådgivende Råd for Menneskerettigheder støttede, at der kommer en særlig lov, som kriminaliserer kvindelig omskæring.

Henved 90 procent af alle kvinder i Sudans muslimske nordlige del gennemgår operationen, som i mange tilfælde praktiseres i sin mest ekstreme form, kendt som infibulation (fjernelse af både klitoris og skamlæber).

Sundhedsminister Osman Bilal erklærede, at kvindelig omskæring nu anses for en forbudt handling for udøvere af lægegerningen. Han støttede en anbefaling om bred information om og klar håndhævelse af forbuddet og om at indføre strenge straffe for personer, som alligevel foretog indgrebet.

Bilal lagde til, at kvindelig omskæring ikke har nogen religiøs begrundelse og sagde, at religiøse ledere vil være involveret i oplysningskampagnen af befolkningen.

Samtidig lagde lokale FN-folk ikke fingrene imellem. FNs Humanitære Koordinator for Sudan, Mukesh Kapila, sagde, at kvindelig omskæring var en “klar indikation på det sudanske samfunds almindelige godkendelse af kønnenes ulighed, vold mod kvinder og børn, overtrædelser af kvinders reproduktive og sundhedsmæssige rettigheder, såvel som børns grundlæggende rettigheder.

Samtidig meddelte den østrigske koncern, OMV, at den trækker sig ud af oliejagten i Sudan. Det er tredje vestlige olieselskab, der forlader det kæmpemæssige land indenfor et år, og især pres fra menneskeretsgrupper har gjort udslaget. De anklager firmaerne for indirekte at hjælpe den muslimske centralregering i nord mod de kristne oprørere i syd. Borgerkrigen har stået på siden 1983.

OMVs olieandel er ligesom de øvriges vestlige selskabers andele blevet overtaget af asiatiske selskaber.