Desmond Tutu startet i nyt job

Redaktionen

En af verdens bedst kendte apartheidmodstandere, Desmond Tutu, er startet i et nyt job som gæsteprofessor i “post-konflikt”-studier ved Kings College i London, rapporterer BBC Online torsdag.

Den 72-årige tidligere anglikanske ærkebiskop af Cape Town, der optræder som gæsteprofessor i årets første semester frem til marts, indledte sin nye gerning med at lede bønnen, som traditionelt indleder det nye semester i universitetets kirke, der ligger i Strand i det centrale London.

Tutu kom til England i 1960erne sammen med sin kone Leah for at studere teologi på Kings College og har mange gode minder fra sin studietid.

– Studierne åbnede en helt ny verden for mig, jeg var stimuleret og opmuntret over den lette adgang til bøger, friheden til at stille spørgsmål og debattere og muligheden for at lytte til kloge mennesker, hvis erfaring og visdom ansporede mig til at lære mere, siger han til BBC.

Tutu har tidligere været gæsteprofessor ved amerikanske universiteter, men det er første gang han optræder i denne akademiske kapacitet i Storbritannien.

Desmond Tutu opretholdt forbindelserne til Kings College, mens han var involveret i borgerretsbevægelsen i sit hjemland. En buste af ham står i universitetets studenterforening, som også har en natklub, der bærer hans navn.

Tutu blev for alvor kendt herhjemme, da han under et besøg i København i begyndelsen af 1980erne efter indbydelse fra Folkekirkens Nødhjælp kaldte Danmarks store import af kul fra apartheidlandet for “en skamplet”.

Det var startskuddet til en årelang debat og politisk strid om kulimporten, som endte med, at et Folketingsflertal fik standset importen helt.

Få, om nogen, kunne som Tutu sætte ord på apartheid og raceundertrykkelsens umenneskelighed. Han tildeltes Nobels Fredspris i 1984 og blev efter apartheidstyrets fald i 1993 leder af Sandheds- og Forsoningskommssionen, der skulle søge at læge nogle af de værste sår efter århundreders undertrykkelse.