Guatemala: Ny præsident overfor store udfordringer

Redaktionen

Der venter Guatemalas nye præsident og regering, som indsættes i midten af januar, megastore udfordringer: Korruption, straffrihed og menneskeretskrænkelser, den organiserede narkosmugling og kriminalitet og militærets skjulte – men store – indflydelse i statslige og politiske institutioner for blot at nævne nogle af de mest presserende opgaver, skriver Folkekirkens Nødhjælp på sine hjemmeside, ww.dca.dk

Menneskeretsorganisationer presser allerede nu på for at få konkrete løfter fra de 2 præsidentkandidater, Alvaro Colom og Oscar Berger, der stiller op i den sidste valgrunde 28. december. De udfrittes om, hvorvidt de kan støtte et FN-forslag om en særlig undersøgelseskommission, CICIACS, som især skal granske militærets fremfærd, rapporterer informationsmedarbejder journalist Linda Nordahl Jakobsen.

Kommissionen, som vil arbejde under et FN-mandat, skal identificere og retsforfølge de “skjulte kræfter.” Et pseudonym for de ansvarlige, som står bag den organiserede narkokriminalitet, forbrydelser og dødstrusler mod menneskeretsforkæmpere og den manipulation og straffrihed, som gennemsyrer store dele af det guatemalanske retssystem, skriver hun.

Samtidig er der et voksende politisk pres fra de folkelige organisationer i det såkaldte civilsamfund om reformer.

Bl.a. en reform af kaffesektoren til gavn for de fattigste småproducenter og bønder. 12 bonde- og civilsamfundsorganisationer i paraplyorganet, Plataforma Agraria, har sammen med socialforskningsinstituttet AVANCSO udarbejdet forslaget Reforma Cafetalera – Kaffereformen.

Hovedpunkterne i reformforslaget, som den aktuelle regering tog til sig men aldrig førte ud i livet. er: Omfordeling af ikke-udnyttede jorder, kreditter, investeringer, dyrkning af flere forskellige slags afgrøder samt hjælp til markedsføring og bearbejdning af kaffen.

Ud af Guatemalas 12 millioner indbyggere lever 57 procent i fattigdom, heraf 21 pct. i ekstrem fattigdom, ifølge FNs Udviklingsprogram, UNDP

– Størstedelen af de fattige bor ude i landområderne, derfor bliver man nødt til at se på ejerforholdet til jord, hvis fattigdommen skal bekæmpes, siger UNDPs koordinator i Guatemala, Juan Alberto Fuentes.

Han roser forslaget fra Plataforma Agraria for at være meget konkret og politisk muligt, “hvis ellers viljen er der.”

Andre reformkrav presser sig også på, for Guatemalas økonomi har de seneste par år haft negativ vækst. Især på grund af svigtende turisme, svigtende investeringer i den såkaldte maquila-industri samt den internationale kaffekrise.

I Guatemala har kaffekrisen betydet tab af 163.000 faste og 210.000 sæsonbetingede arbejdspladser inden for kaffeproduktionen. En finans- og skattereform, som skal komme Guatemalas meget slunkne og korruptionsplagede statskasse til gode, har også ladet vente på sig under den afgående præsident Portillos regering.

Det er penge, som skal bruges til at finansiere nødvendige reformer i bl.a. landbrugs-, sundheds- og uddannelsessektoren.

Juan Alberto Fuentes fra UNDP peger på, at den nye regering bliver nødt til at omdirigere nogle af de enorme summer, som bruges til militæret, til sociale investeringer.

I forhold til FNs 2015 Mål om at udrydde fattigdommen og styrke institutionelle reformer er Guatemala på noget nær en sidsteplads i Latinamerika. F.eks. har Guatemala et af de højeste tal på det amerikanske kontinent for småbørn, der er kronisk underernærede. I 2002 var 43,3 procent af alle børn under 3 år kronisk underernærede.

Anden valgrunde søndag den 28. december står mellem de 2 præsidentkandidater Alvaro Colom fra centrumhøjrepartiet UNE og Oscar Berger fra højrealliancen Gana.

Begge har lovet at gøre op med korruption og straffrihed, og begge har lovet, at en ny regering inden for de første 100 dage vil igangsætte reformer, anfører Folkekirkens Nødhjælp.