Sudans regering og oprørsbevægelsen SPLM, der repræsenterer Sydsudan, er nået frem til en aftale om at dele kæmpelandets naturressourcer.
Folkekirkens Nødhjælps udsendte, Marianne Hallberg, ser aftalen som et fremskridt. Men hun er kritisk over for, hvad hun ser som en skævdeling i forhold til behovene for udvikling i Sydsudan, fremgår det af en pressemeddelese fra organisationen onsdag.
Med aftalen er parterne i borgerkrigen nået endnu et skridt videre mod en endegyldig fredsaftale. Aftalen om fordeling af ressourcerne berører bl.a. Sudans olie, og den indebærer, at Sudans regering vil modtage halvdelen af indtægterne fra olien i Sydsudan i en overgangsperiode på seksethalvt år.
– Det er utrolig positivt, at de er nået så langt, siger Folkekirkens Nødhjælps regionale repræsentant i Nairobi, Marianne Hallberg.- Jeg er dog noget forbavset over, at olien skal fordeles med halvdelen til nord, eftersom det er tydeligt, at den sydlige del har størst behov for udvikling. Samtidig er det også her, olieforekomsterne findes, siger hun til journalist i Folkekirkens Nødhjælp, Stine Leth-Nissen.
Sudan producerer cirka 300.000 tønder olie om dagen.
Udover olien indebærer aftalen oprettelse af en centralbank med 2 afdelinger for henholdsvis Nord- og Sydsudan. Nord og syd fastholder også egen møntfod, indtil en national møntfod er indført.
Problematiske områder står dog tilbage, inden parterne kan underskrive en endelig fredsaftale. Aftalen om ressourcedeling gælder kun dét, der normalt opfattes som Sydsudan, mens parterne stadig mangler at blive enige om Nubabjergene, Southern Blue Nile og Abyei.
– Det er vigtigt, at de får tid nok til at blive enige om detaljerne, siger Marianne Hallberg. – Amerikanerne pressede meget på for at nå det inden årsskiftet, men skal det blive en varig fred, må man være enige også om detaljerne.
– Jeg er bekymret, fordi der i øjeblikket er krig i Darfur-området, hvor vi nu igen hører om flere tusinde familier, der må flygte fra kampe i West Darfur. Hvad er freden værd, hvis der fortsat er krig i andre dele af Sudan?, siger Marianne Hallberg, der er en af de absolutte veteraner i nødhjælpsarbejdet.
Fredsforhandlingerne fortsatte torsdag den 8. januar med drøftelser om Nubabjergene, Southern Blue Nile og Abyei. Folkekirkens Nødhjælp har i mange år støttet befolkningen i disse områder med nødhjælp, og i Nubabjergene gennemføres et minerydningsprogram.