EU’s årsberetning viser manglende fattigdomsfokus i EU-bistanden

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

EU’s årsberetning for 2010 viser, at verdens fattigste lande (LDC-landene) forsat ikke er dominerende på EU’s top-10 liste over hovedmodtagere af EU’s udviklingsbistand. Det skriver Concord Danmark i et nyhedsbrev onsdag.
Øverst på listen er i stedet de palæstinensiske besatte områder, Den demokratiske Republik Congo (LDC), Tyrkiet, Serbien, Afghanistan (LDC), Sudan (LDC), Haiti (LDC), Kosovo, Etiopien (LDC) og Marokko. Afrika Syd for Sahara, som blandt mange medlemslande har en høj prioritet i den bilaterale udviklingsbistand, udgjorde kun 33 % af den samlede EU-udviklingsbistand i 2010.

Budgetstøtte er forsat et centralt element af EU’s udviklingsbistand og udgjorde i 2010 hele 24 % (1,8 mia. euro) af EU’s samlede forpligtelser via EU-budgettet og den Europæiske udviklingsfond. Dette gør EU-Kommissionen til den største yder af budgetstøtte.

Concord Danmark: EU må hæve ambitionerne for Afrika

Concord Danmark mener, at det er paradoksalt, at EU-Kommissionen i årsberetningen for 2010 fremhæver sin væsentlige rolle i at styrke den globale indsats for at nå 2015-målene, når dette ikke afspejles i fordelingen af deres bistandsmidler. Ikke overraskende er det særligt Afrika syd for Sahara som har behov for øget støtte, og derfor mener Concord Danmark også, at det er kritisabelt, at EU ikke har langt højere ambitioner for udviklingsbistanden til det afrikanske kontinent. EU-Kommissionen påpegede i deres årlige forårspakke, at de vil afsætte 1 mia. euro til et særligt MDG-initiativ, som skal støtte lande, der har svært ved at nå 2015-målene. Samtidig fremlagde EU-kommissionen en plan der skal skabe fornyet fokus omkring 2015-målenes opfyldelse. Concord Danmark håber, at den øgede fokus vil skabe pres på kommissionen til at prioritere kontinentet og anbefaler derfor, at Afrika syd for Sahara får del i det ekstra MDG-budget.

Læs historien her: http://www.concorddanmark.dk/nyhedsbrev/19/news/56