Lægehjælp med dilemmaer

Forfatter billede

Læger Uden Grænser har i anledning af sit 40 års jubilæum udgivet en bog, der handler om de dilemmaer, læger bliver udsat for, når de hjælper folk i nød i udsatte konfliktområder. Bogen, “Humanitarian Negotiations Revealed”, handler om at bevare uafhængighed og upartiskhed i situationer, der ikke altid levner meget plads til humanitære organisationer.

Læger uden Grænser kan i år fejre 40 år med humanitær nødhjælp til ofre for konflikter og katastrofer i hele verden.

Jubilæet har givet anledning til udgivelsen af en ny bog ’Humanitarian Negotiations Revealed’, der diskuterer de dilemmaer Læger uden Grænsers står overfor i arbejdet med at levere uafhængig og upartisk nødhjælp.

Bogen indeholder en række case-historier, blandt andet fra Afghanistan, Sri Lanka og Somalia – lande hvor arbejdet med nødhjælp er alt andet end ligetil og hvor principperne om neutralitet og uafhængighed kommer på prøve.

Åbenhed og debat er vejen frem

– Bogen beskriver den verden vi arbejder i, og de til tider umulige valg vi står overfor. Den viser, at virkeligheden ikke er sort/hvid men fuld af gråtoner. Vi tror på, at åbenhed og debat er den bedte måde, at holde fokus på det det handler om, nemlig at redde liv og hjælpe mennesker i nød, siger Michael G. Nielsen, direktør i Læger uden Grænser.

Hjælp ikke automatisk velkommen

Humanitarian Negotiations Revealed kaster lys på humanitære organisationers arbejdsvilkår og det faktum, at de i meget høj grad arbejder på andres nåde.

Et minimum af sikkerhed garanteret af de stridende parter er en forudsætning for, at Læger uden Grænser kan arbejde i konfliktsituationer.

Mange steder accepteres de humanitære principper ikke per automatik – adgang til befolkninger i nød er noget, der skal forhandles med konfliktens parter, som forsøger at bruge Læger uden Grænsers arbejde til, at legitimere sig selv.