Hård EU-dom over fem års EU-bistand til Egypten

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Mens EU overvejer om man vil holde lovet ny bistand og lån tilbage til Egypten for fem milliarder euro, viser en granskning af EUs bistand til landet fra 2007 til 2012, at den har været ineffektiv og uden afgørende resultater, skriver Berlingske fredag.

“Gode intentioner, men ineffektivt”, lyder konklusionen i en rapport for nylig fra EUs svar på Rigsrevisionen herhjemme (ECA).

Omkring 60 procent af de mange EU-penge er udbetalt som såkaldt budgetstøtte til det egyptiske finansministerium, og det er der ikke kommet meget godt ud af, fremgår det af evalueringen, ifølge avisen.

“På trods af manglende fremskridt for menneskerettigheder og demokrati fortsatte EU-Kommissionen med at yde store beløb til den egyptiske regering, navnlig via budgetstøtte”, hedder det fra ECA, som har undersøgt bistanden frem til september 2012.

Selv om EU mener, at kritikken er for hård, er der ifølge EUs udenrigstjeneste ikke udbetalt budgetstøtte til Egypten i år.

Tidl. direktør for Det Dansk-Egyptiske Dialoginstitut i Kairo, Rasmus Boserup, siger til Berlingske, at “det er svært at lave dybe demokratiske spor i et land som Egypten, fordi militæret har så stor indflydelse”.

“Jo, man kan støtte civilsamfundet og så videre, men det virker umuligt at komme igennem med demokratiet. I hvert fald så længe militæret ikke har til sinds at opgive sin afgørende magt”, lægger han til.