"Med mindre der falder penge og de helt rigtige mennesker ned fra himlen til at drive projektet videre, må Modkraft lukke i meget nær fremtid", skriver ledelsen i en henvendelse til omverdenen.
En af grundene er også, at mediestøtten, som Modkraft har fået, er faldet drastisk. Mediestøttepuljen tilføres ikke flere penge, men ansøgerne bliver flere.
Modkraft har i tre år modtaget produktionsstøtte fra mediestøttepuljen. I 2016 var det 289.197 kroner, mens det i 2017 stod til at blive 202.485 kroner. Derudover har Modkraft fået støtte fra innovationspuljen til en større omlægning, der skulle fremtidssikre netmediet.
De ubrugte innovationsmidler vil Monsun betale tilbage, og mediebureauet tager ikke imod produktionsstøtte for 2017.
Det underskud, der står tilbage i Modkraft, har Monsun tænkt sig at dække – medmindre andre ønsker at fortsætter Modkraft, fortæller daglig leder på Monsun, Maj-Britt Milsted til Fagbladet Journalisten.
"Med blødende hjerte"
"Det er med blødende hjerte, men den beslutning, der er taget af Monsuns medarbejdere", skriver ledelsen og tilføjer, at lukningen vil ske omkring 1. februar 2017.
"Det er selvfølgelig fortsat utrolig vigtigt med et venstreorienteret medie, men det bliver ikke Monsun, der skal betale længere", uddyber Maj-Britt Milsted.
Udmeldingen sker på et tidspunkt, da Modkraft ellers var i en større omlægningsproces, hvor et nyt site skulle lanceres, og hvor læsertallene og interessen for indholdet på Modkraft har været konstant.
Men efter at Modkrafts tre ansatte valgte at stoppe pr. 1. februar, er medarbejderne i Monsun kommet frem til, at de ønsker at bruge deres økonomiske ressourcer på andre projekter.
Et samlingspunkt for venstrefløjen
Modkraft har de sidste 17 år været en platform for information, analyse og debat om og af græsrodsaktivister, venstrefløjspolitikere- og debattører.
En indgang til alle, der ønskede et indblik i et udenomsparlamentarisk, såvel som parlamentarisk politikudvikling og aktivitet på venstrefløjen.
Udtalelse fra Monsun:
Vi er stolte af, hvad vi har opnået gennem alle årene sammen med ufattelig mange progressive mennesker på venstrefløjen, der har bidraget til indhold på Modkraft, og mange har støttet op om vores fælles medie. Det har været fantastisk.
For to år siden besluttede vi at omorganisere Modkraft. Vi fik en bestyrelse og nye typer stillinger i håbet om, at det kunne skabe et nyt Modkraft med flere frivillige og aktive og også flere indtægter til Modkraft. Det har vist sig meget vanskeligt, selv om alle har arbejdet på projektet.
Modkraft har aldrig været en forretning og har aldrig været økonomisk selvhjulpen. Monsuns medarbejdere har betalt det underskud, der har været til driften af Modkraft gennem 17 år.
Vi er nu nået til et punkt, hvor vi ønsker at prioritere anderledes. Det har været en vanskelig beslutning, og det er med vemod, at vi trækker os. Modkraft har fyldt rigtig meget i vores liv i mange år – måske lidt for meget på det seneste.
Men vi glæder os nu til at udvikle vores kooperative virksomhed og finde andre måder at styrke progressive medier på.
Udtalelse fra Modkrafts ansatte:
Modkrafts rolle har gennem dets levetid bl.a. været at give taletid til progressive synspunkter og interesser, der ikke altid finder vej til de øvrige medier.
Det efterlader et tomrum på samme tid, hvor højreorienteret politik har stigende udbredelse, og ikke mindst højreorienterede synspunkter vinder fremdrift på sites og platforme, som i modsætning til Modkraft ikke er tilmeldt pressenævnet og befinder sig i et grænseland mellem journalistik og meningsstof.
Modkraft har altid været karakteriseret ved stor brugerinddragelse og brugergeneret indhold. Derfor håber vi, at Modkraft set som netværk vil bidrage til at starte en bredere diskussion om, hvorvidt der er potentiale for at bevare og videreføre den base for formidling og debat om og af venstrefløjen, som Modkraft udgør.
Modkraft så dagens lys 1. februar 2000, og blev startet af Mikkel Skov Petersen som et eksamensprojekt.
Mediebureauet Monsun, der udgiver Modkraft, bor først på Nørrebrogade, nemlig Nørrebrogade 5 C, 1. sal.
Modkraft gjorde ikke noget i større stil for at forøge annonceporteføljen, som var yderst beskeden.
Det medvirkede stærkt til medie-initiativets død, da ideelt sindede mennesker til sidst blev trætte af at sende penge i et tilsyneladende bundløst kar.
I tidens løb løber tilskuddene og værdien af den frivillige arbejdsindsats op i millioner.
Verdensnyt og altinget
Gennem årene er mange medie-initativer på nettet gået ned.
Afdøde journalist Dan Larsens "Verdensnyt.dk" er et eksempel. Han sled for at skaffe indtægter, herunder fra annoncer, uden at kunne trænge igennem.
Til gengæld var Danidas Oplysningsudvalg gavmild med tilskud.
Der er dog også lyspunkter. Globalnyt har været på banen siden 2003 og kunnet skaffe sig et rimeligt kommercielt udkomme fra annoncer samt økonomisk støtte fra læserne.
Netsitet Altinget har udviklet sig til en stor portal og opnåede på politisk foranledning et tilskud fra Danida på en halv million kr. til at starte et undersite for udvikling, dvs u-landsbistand.
Lige så snart Danida-støtten udløb, begyndte Altinget imidlertid at tage betaling for u-landsstoffet. Det betyder, at den frie adgang til oplysning om u-landene i Danmark blev begrænset af pengepungen.
Dette har næppe været Danidas hensigt med støtten.
Globalnyt tager ikke penge for adgang til sit site eller nyhedsbrevene. Og nyhedstjenesten udgives af en almennyttig (ideelt-sindet) forening, mens både Verdensnyt.dk og altinget var – og er – ejet af privatpersoner.