Besøget er lejlighed til at understrege det tætte samarbejde om migration, som Danmark og EU har med den nigerske regering, som Udenrigsministeriet udtrykker det i en pressemeddelelse onsdag.
Niger har f.eks. styrket indsatsen for at bekæmpe menneskesmugling, skærpet grænsekontrollen og øget indsatsen i forhold til hjemsendelse af migranter til andre vestafrikanske lande.
”Det er afgørende for regeringen, at vi får styr på migrationsstrømmene til Europa. Derfor er migration også en af fire prioriteter i den nye udviklingspolitiske og humanitære strategi, som vi netop har indgået et bredt politisk forlig om. 90 pct. af migranterne fra det vestlige og centrale Afrika rejser gennem Niger på vej mod Libyen, mange med håb om at nå Europa. Derfor er Niger en vigtig samarbejdspartner for Danmark og EU,” siger Ulla Tørnæs og fortsætter:
”Vi passer godt på Danmark, når vi tager vare på verden. Skal vi have styr på migrationen, er det helt afgørende, at vi bidrager til at skabe et håb om en fremtid for folk der, hvor de er"."
"Jeg har haft gode samtaler med Nigers præsident og udenrigsminister om, hvordan vi kan fortsætte og udbygge partnerskabet med Niger om migrationsudfordringerne for et transitland. Derudover gjorde det stort indtryk på mig at besøge et spare-låne-projekt uden for (hovedstaden) Niamey, hvor fattige kvinder er fælles om at spare op og låne hinanden penge til at starte en lille forretning".
Spare-låne-projekterne har givet flere end fem millioner kvinder over hele verden mulighed for at skabe en stabil indkomst. Det er ikke kun godt for den enkelte kvinde. Det er godt for hele hendes familie, og det kan på sigt være med til at dæmme op for migrationsstrømmene til Europa,” siger ministeren.
Venstre-ministerens begejstring for Niger er dog af ny dato. Sådan var holdningen bestemt ikke i 2009, da hun var udviklingsminister forrige gang (2005-2010) – se mere på
https://globalnyt.dk/content/tornaes-tager-millioner-fra-ludfattigt-afrikansk-land-og-giver-dem-til-atommagten-pakistan
Imødegå årsagerne til migration
Besøget i Niger har fokus på, hvordan Danmark kan hjælpe til med at imødegå de grundlæggende årsager til migration som f.eks. massiv fattigdom og ustabilitet og på, hvor vigtigt det er at skabe et håb om en fremtid hjemme – især for de mange unge.
Ulla Tørnæs besøgte en politiskole, som med dansk støtte samarbejder med Institut for Menneskerettigheder i København om at undervise politiskoleelever i menneskerettigheder.
Derudover har ministeren sat fokus på Nigers folkevækst, den højeste i verden, ved at besøge et projekt, som Danmark støtter sammen med FN’s Befolkningsfond (UNFPA). Her undervises unge piger i deres rettigheder, f.eks. at de har ret til selv at bestemme, hvornår de vil stifte familie.
Endelig har ministeren sat fokus på de alvorlige udfordringer i forhold til fødevaremangel i Niger gennem et besøg ved CARE projektet ”Milky Way”, som fokuserer på at forbedre leve- og produktionsvilkårene for fattige kvægbønder og forbedre produktionsforholdene i mejerisektoren.
Danmark er en historisk og central samarbejdspartner for Niger med en årlig støtte på 60-80 mio. kr. Et nyt landeprogram for Niger for 2017-2021 (begge år inklusive) er under forberedelse med en bevillingsramme på 360 mio. kr.
Programmet forventes bl.a. at bidrage til at styrke håndteringen af migration, fremme fred og stabilitet, give flere folk adgang til rent drikkevand og styrke civilsamfund og demokrati særligt i forhold til kvinders og pigers rettigheder.
Ingen dansk repræsentation
Den danske repræsentation i Niger blev lukket i 2014 mens Holger K. Nielsen (SF) var udenrigsminister og Rasmus Helveg Petersen (Rad.) var udviklingsminister. Det medførte kritik fra bl.a. Venskabsforeningen Danmark Niger, der bl.a. skrev:
“Beslutningen er uventet og uforståelig oven på de sidste års opgradering af repræsentationskontoret og sektorprogrammerne sammen med en forståelse af Nigers rolle som stabiliserende faktor mellem konfliktfyldte nabolande.”
Læs mere: Venskabsforening: Hvorfor lukker Danmark sin repræsentation i Niger? (20.01.2014)
Det er i dag ambassaden i Burkina Fasos hovedstad Ouagadougou, der varetager de danske interesser i Niger. Burkina er ankerland for Danida i Vestafrika.
Vil du vide mere om verdens måske fattigste land?
Se https://en.wikipedia.org/wiki/Niger