Kurt Mosgaard
Kurt Mosgaard er tidligere generalmajor med omfattende viden og erfaring fra FNs fredsbevarende operationer på Balkan og i Afrika. Hans første udsendelse var som stabschef ved den danske bataljon I Kroatien/UNPROFOR i 1995.
I 1996 var han udsendt til Bosnien som stabschef ved den danske bataljon i Bosnien.
Han arbejdede for Udenrigsministeriet i perioden fra 1997 til 2000 og etablerede SADC (Southern Africa Development Community) Regionale Peacekeeping Training Centre i Zimbabwe.
Fra 2000 til 2001 var han chef for NATOs Information Campaign Branch ved IFOR-hovedkvarteret i Sarajevo.
Efterfølgende var han militærrådgiver og ministerråd ved den danske mission ved FN i New York fra 2001 til 2003 med sæde bl.a. i FNs Special Committee on Peacekeeping Operations (C-34).
Fra 2005 til 2007 var han Force Commander for FN's styrke i Vestsahara (MINURSO) og fungerede Head of Mission fra 2006 til 2007.
I perioden fra 2009 til 2012 var han bl.a. chef for FNs hurtige udrykningsbrigade SHIRBRIG og varetog dansk støtte til international militær kapacitetsopbygning og samarbejde med bl.a. Østafrika og Eastern Africa Stand By Force.
Herudover har han varetaget en række operative funktioner i det danske forsvar og NATO samt løst opgaver for FN og Forsvars- og Udenrigsministeriet mhp styrkelse af FNs evne til at gennemføre fredsoperationer inkl. beskyttelse af civile.
Indehaver af Mosgaard Consulting – Peace and Security.
26 års våbenhvile og kold krig med nytteløse politiske forhandlinger vil blive afløst af en krig med kamphandlinger, dræbte og sårede soldater og civile, nye flygtningestrømme og øget økonomisk uføre for alle involverede.
Krigen vil ikke nødvendigvis begrænse sig til Vestsahara men vil kunne brede sig til nabolandene Marokko, Algeriet og Mauretanien. Europa vil opleve nye strømme af flygtninge i både over Middelhavet og til De Kanariske Øer samt ad landjorden til de spanske enklaver på den nordafrikanske kyst.
Folkeafstemningen kom aldrig
Men saharawierne fik aldrig deres folkeafstemning. Den ene del af befolkningen lever fortsat under marokkansk besættelse vest for forsvarsvolden. Den anden del, ca. 150.000 venter i fem store flygtningelejre i en gold ørken i Algeriet lidt øst for volden. Tålmodigheden er opbrugt, og der tales om genoptagelse af krigen.
Hvem har ansvaret for fadæsen? Der kan peges på flere: Spanien, som imod internationale regler overdrog deres tidligere koloni til Marokko og Mauretanien i 1975. Marokko, som angreb og besatte området i 1975. Medlemmerne af FNs Sikkerhedsråd, som ikke evnede at leve op til deres ansvar. Og så alle vi andre, som stiltiende så til, medens grundlæggende menneskerettigheder blev trådt under fode.
Udsigt til endnu en intetsigende resolution
Det kan undre, at et land som Danmark ikke har taget selvstændig stilling til sagen men blot henviser til, at man støtter den politiske proces i FN. Netop vi har som lille land interesse i, at internationale love overholdes . Næste gang kunne det være vores tur.
Det kan være svært for et lille land at markere og reelt kæmpe for international ret. Løsningen kunne være, at vi søger en alliance med ligesindede, lande som Sverige og Norge, hvor Vestsahara-problematikken står højt på dagsordenen, men hvor tilsvarende bekymringer holder regeringerne tilbage fra at gøre det, som er rigtigt.
International ret bør naturligvis tjene som rettesnor for vore handlinger. Saharawierne må hjertens gerne vælge at blive en del af Marokko eller selvstændighed. Men vejen hertil må være gennem en folkeafstemning, hvor de endelig får mulighed for at vælge. Kun derved kan vi undgå en ny krig i Nordafrika.
Kurt Mosgaard er tidligere FN-chef i Vestsahara