Flest danskere peger på klima som det vigtigste emne ved det kommende folketingsvalg.
Det viser en meningsmåling fra klimatænketanken CONCITO. Men det har fået DR’s faktatjekkere til at undre sig.
DR’s Detektor har talt med eksperter, som ikke mener, at konklusionen om at 48% af danskerne ønsker at diskutere klima i valgkampen holder.
Det skyldes, ifølge forskerne, at forud for selve spørgsmålet om det foretrukne valgemne skal vælgerne først igennem 27 andre spørgsmål, der handler om klima.
Det giver et skævvredet resultat, mener bl.a. Rune Subager fra Aarhus Universitet.
Kresten Roland Johansen peger på, at den del af de adspurgte, som ikke interesserer sig for klima og miljø, kan være sprunget fra før det afgørende spørgsmål om interesse i valgkampen.
Frafald har ikke stor betydning
Analyse Danmark, der har foretaget målingen for CONCITO, mener derimod ikke, at frafaldet på 8% har stor betydning for resultatet af målingen.
Micahel Minter, programleder i CONCITO, indrømmer, at spørgeskemaets udformning kan have haft en betydning, men han vil ikke gætte på, hvor stor den er.
Han nævner, at medierne i forvejen har stort fokus på et emne, som ofte ligger i toppen af den slags målinger.
“Jo, men det gør det herskende mediebillede også i øjeblikket, når de vægter udlændingepolitikken højt, og du dagligt læser artikler i medierne om, hvor stort et problem det er”, siger Michael Minter til DR.
Natur og miljø også i top
Udlændingepolitikken rangerer i CONCITO’s måling på en tredjeplads over foretrukne emner i valgkampen, mens sundhedspolitik er nummer to.
Som nummer fire på listen finder man et andet grønt emne, nemlig natur- og miljøpolitik.
”Det er meget opløftende, at næsten halvdelen af danskerne peger på klimapolitikken som et af deres fem prioriterede valgtemaer”, siger CONCITO’s direktør i forbindelse med resultatet af målingen.
“Det sender et stærkt signal til politikere, partier og medier om, at vælgerne i det kommende folketingsvalg vil have klare svar fra politikerne og partierne om deres klimapolitiske ambitioner samt en solid dækning af emnet i medierne”, fortsætter han.