Kim Hartzner
Kim Hartzner er grundlægger af hjælpeorganisationen Mission Øst, hvor han nu engagerer sig i fundraising. Organisationen arbejder i otte lande ud fra kontorer i København, Berlin og Bruxelles og er medlem af Integral Alliance, der har 22 medlemmer medlemsorganisationer, der tilsammen arbejder i 90 lande.
Han grundlagde Mission Øst sammen med sin far René Hartzner i 1991 – kort efter Berlinmurens fald og Sovjetunionens sammenbrud. I dag er han fuldt engageret i at rejse midler i Danmark og Tyskland til gavn for 250.000 nødlidende, som er direkte afhængige af Mission Østs hjælpearbejde.
Forestil dig, at det vand, du drikker, er fyldt af afføringsbakterier. Det er ikke kun en ulækker tanke. Det giver også dig og dine børn konstant diarré, ondt i maven og indvoldsorme.
Sådan er det mange af de steder, hvor Mission Øst arbejder. Det går især ud over børnene.
Vandet fra floder og vandløb er ofte forurenet med kolibakterier, fordi folk som regel ikke har et sted at gå på toilettet. Derfor forretter de deres nødtørft på marker, skrænter og nogle gange direkte i vandløbene – de samme vandløb, hvor man senere henter vand til husholdningen.
Mennesker er ikke de eneste, der forurener vandet. Dyr som køer og geder bruger også vandløbene til at drikke af og besørge i. Det forurener vandet endnu mere.
Som om det ikke er nok, indeholder jordlagene halvmetallet arsen, der er giftigt, når det indtages i for store mængder. Og der er meget arsen i Afghanistans bjerge. Giften skylles ned i floder og vandløb, og så er skaden sket.
Endelig mangler mange basal viden om hygiejne. Det nytter ikke noget at have rent vand, hvis man ikke vasker hænder efter toiletbesøg.
Leder vand fra sikre kilder til landsbyerne
Hvis du har prøvet at være syg af beskidt mad eller vand, ved du, hvor hårdt det tager på kroppen. En sådan sygdom kan let slå et underernæret barn ihjel.
Derfor er det så vigtigt at give den fattige befolkning i Afghanistans afsidesliggende landsbyer rent vand at drikke. Sammen med latriner og undervisning i god hygiejne kan det stoppe diarré og kolera, så børnene bliver raske og de voksne får overskud til at arbejde og komme ud af fattigdom.
Derfor bygger Mission Østs ingeniører vandsystemer og latriner, og vores sundhedsmedarbejdere oplærer befolkningen i basal hygiejne, så de ved, at bakterier dræber. Ingeniørerne finder sikre vandkilder i bjergene og leder vandet til robuste vandtanke og videre gennem rørsystemer til vandhaner over hele landsbyen.
Skaber sundhed – en landsby ad gangen
Det er et stort arbejde, og de lokale familier er derfor med til at grave kanaler. På den måde skaber vi sundere vilkår for børn såvel som voksne – én landsby ad gangen.
Det er utroligt, hvad adgang til rent vand kan gøre ved lokalbefolkningen. Når et barn ikke længere er sygt af diarré, kan det komme i skole og hjælpe til derhjemme. Når barnet ikke skal hente vand fra en flod flere kilometer væk, kan de få tid til at lave sine lektier. Børnene får derfor den uddannelse, der er vejen til at trække familier og lokalsamfund op af generationers fattigdom.
Arbejdet med vandforsyning, latriner og hygiejneundervisning handler derfor om mere end at bekæmpe bakterier og fremme sundheden i landsbyerne. Det handler også om at bekæmpe den svøbe, der holder mennesker fast i fattigdom!