Mens regeringer over hele kloden forsøger at holde følgevirkningerne af coronaudbruddet på et minimum, har FN’s klimapanel, UNFCCC, besluttet at udskyde det vigtige klimatopmøde, der skulle have fundet sted i Glasgow til november.
”I lyset af i de igangværende, verdensomspændende konsekvenser af COVID-19, er det ikke længere muligt at holde en ambitiøs og inkluderende COP26 i november 2020,” meddeler UNFCCC. Topmødet er i stedet udskudt til næste år, men der endnu ikke sat en ny dato på.
COP26 er blevet betegnet som det vigtigste klimatopmøde siden Paris-mødet, hvor klimaaftalen blev indgået i 2015.
Det bekymrer da også Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær, Birgitte Qvist Sørensen, at forhandlingerne er udskudt:
”Dem, der vil opdage forsinkelsen i de internationale forhandlinger, er først og fremmest de fattige og sårbare samfund rundt om i verden. Det er dem, der mangler muligheder for at håndtere tørke, oversvømmelser og storme. Det er dem, der risikerer at blive fordrevet fra hus og hjem, når katastroferne rammer,” siger Birgitte Qvist-Sørensen i en udtalelse fra organisationen.
Det seneste klimatopmøde i Madrid i sidste år endte med et stort skænderi. Verdens lande havde svært ved at blive enige, og mange af de svære spørgsmål, blandt andet om international handel med CO2, blev udskudt til Glasgow.
Det møde, som var planlagt til Bonn i juni, men som nu også er udskudt, var tænkt som en mulighed for at løse konflikterne, og hjælpe forhandlingerne videre. Nu smuldrer denne mulighed, og processen bliver endnu mere presset.
”Selvom man sætter klimaforhandlingerne på pause, vil klimaforandringerne forsætte ufortrødent. Den globale temperatur stiger, og det har allerede i dag dramatiske effekter rundt om i verden. Jeg er bange for, at coronapandemien sætter kæp i hjulet på et langt vigtigere problem for menneskeheden,” siger Birgitte Qvist-Sørensen.
Folkekirkens Nødhjælp anerkender, at en udskydelsen er det, der giver bedst mening i den nuværende situation, men minder om at klimaarbejdet ikke må gå i stå, for det gør klimaforandringer ikke:
”Coronapandemien skaber udfordringer for næsten alle lande, men klimaforandringerne er også en global udfordring, og jeg håber at verdens regeringer husker forskernes meget tydelige anbefalinger. Der er brug for handling nu, og i de kommende år,” siger Birgitte Qvist-Sørensen.