10 konflikter, vi holdt øje med
International Crisis Group udgiver i begyndelsen af hvert år en liste over de 10 konflikter, tænketanken vurderer, det er vigtigst at holde øje med det år. Den liste omtaler vi hvert år i januar her på Globalnyt. Nu i december tager vi et kig på, hvordan det så gik i forhold til forudsigelserne.
De 10 konflikter i 2020 var:
Iran (USA-Iran, Irak og Israel)
Afghanistan
Yemen
Etiopien
Burkina Faso (Sahel)
Libyen
Venezuela
Den Demokratiske Republik Congo
Kashmir
Nordkorea
Der var lidt håb at spore, da International Crisis Group atter engang satte Yemen på sin liste over 10 konflikter at holde øje med det kommende år. I efteråret 2019 var der nemlig gang i spæde forhandlinger mellem houthi-oprørerne og Saudi-Arabien efter et angreb mod et saudiarabisk olieanlæg.
”Hvis det kan føre til, at der i 2020 kan komme en FN-ledet fredsproces i gang, kan det give i hvert fald et lille håb om en afslutning på den langvarige konflikt i 2020,” skrev Robet Malley, direktør for International Crisis Group, den 27. december 2019.
Sådan skulle det imidlertid ikke gå. I stedet fortsætter krisen i Yemen, der er blevet kaldt verdens værste humanitære krise, ufortrødent og uformindsket på sjette år.
Læs også: Grotesk årsdag for verdens værste humanitære katastrofe
FN-koordinator: Kom til forhandlingsbordet
Corona, økonomisk krise, øget konflikt og ekstreme nedbørsmængder har ikke gavnet den humanitære situation. 80 procent af befolkningen – 24,3 millioner mennesker – har brug for humanitær hjælp; heraf har 14 millioner behov for akut hjælp, oplyser FN.
Knap fire millioner yemenitter er flygtet fra deres hjem og lever som internt fordrevne i et land, hvor 2020 har budt på øget konflikt med flere civile tab til følge. Mangel på mad og en konstant frygt for koleraudbrud er hverdag.
Ovenpå nogle uger med særligt voldsomme kampe, hvor adskillige civile omkom, og som ramte civil infrastruktur, kom Lise Grande, FN’s humanitære koordinator i Yemen, i midten af oktober med en bøn til parterne:
”Uskyldige yemenitter fortsætter med at dø og lide som følge af denne krig. Vi bliver nødt til at være fuldstændig tydelige omkring dette. Parter, der bruger våben, er både moralsk og retsmæssigt forpligtede til at gøre alt, de kan, for at beskytte civile og sikre, at de stadig kan modtage den hjælp, de har krav på og behov for. Der foreligger politiske muligheder for at sætte en stopper for kamphandlinger og fortsætte i politisk dialog. Med en lurende hungersnød og mangel på (humanitær, red.) finansiering, må parterne finde mod og styrke til at forhandle.”
FN vurderer, at krigen i Yemen alt i alt har kostet 233.000 mennesker livet, hvoraf en stor del er døde af indirekte konsekvenser som mangel på mad og lægehjælp.