Trekantsdrama i konflikten på verdens tag

gettyimages-1230125162
Indiske styrker ransager et privat hjem i Srinagar, den største by i indisk-kontrollerede Kashmir, den 14. december 2020, efter en politimand er blevet dræbt af skud tæt ved.
Foto: Idrees Abbas/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Forfatter billede

18. december 2020

10 konflikter, vi holdt øje med

International Crisis Group udgiver i begyndelsen af hvert år en liste over de 10 konflikter, tænketanken vurderer, det er vigtigst at holde øje med det år. Den liste omtaler vi hvert år i januar her på Globalnyt. Nu i december tager vi et kig på, hvordan det så gik i forhold til forudsigelserne.

De 10 konflikter i 2020 var:

Iran (USA-Iran, Irak og Israel)
Afghanistan
Yemen
Etiopien
Burkina Faso (Sahel)
Libyen
Venezuela
Den Demokratiske Republik Congo
Kashmir
Nordkorea

I over 4.000 meters højde på en bjergryg i Galwan-dalen i Himalaya-bjergene tørnede op mod 600 indiske og kinesiske soldater sammen 15. juni. 

En aftale mellem Indien og Kina forbyder brug af skydevåben i grænseområdet, så soldaterne brugte næver, sten, knipler og jernrør under sammenstødet, der udspillede sig over seks timer i totalt mørke. Da solen stod op over bjergene, var 20 indiske soldater døde, og endnu flere var sårede. Kineserne har ikke oplyst deres tabstal. De fleste soldater omkom, da de faldt eller blev skubbet ud over bjergsiden.  

Den direkte årsag til sammenstødet er uvist, og parterne anklager hinanden for at have begyndt kampene i dette omstridte område af Kashmir-regionen. 

Beretningen om de døde indiske soldater skabte ramaskrig i Indien. Forargede indere i hele landet satte ild til kinesiske flag og billeder af Kinas præsident Xi Jinping. Situationen udløste en krise mellem Indien og Kina, der har resulteret i at 267 kinesiske apps er blevet forbudt i Indien, samtidig med at flere investeringsprojekter mellem de to er lande er blevet sat på pause eller aflyst.

Og begge parter har udbygget deres militære stillinger i Kashmir-regionen.

Pakistan var forventet, Kina var ikke   
I sin omtale af Kashmir som en af 10 konflikter at holde øje med i 2020 havde International Crisis Group (ICG) ikke forudset stridigheder mellem Indien og Kina, men i stedet advaret om risikoen for en eskalering af Indiens forhold til Pakistan.

Både Indien og Pakistan gør krav på Kashmir-regionen, som de administrerer hver sin del af. Flertallet af indbyggerne i Kashmir er muslimer. En indisk meningsmåling fra 2007 lavet i den indiske del af Kashmir viser, at 90 procent af kashmirerne ønsker selvstændighed. 

Derfor har det skabt voldsomme frustrationer, at den indiske regering i august 2019 ophævede Kashmirs særstatus fra 1954 og dermed trækker regionen tættere på Indien og længere væk fra en frigørelse. 

Læs også: Kashmir: Fra autonom region til åbent fængsel 

Efter ophævelsen blev indiske tropper sat ind i området, og en række grove restriktioner og overgreb mod lokalbefolkningen fulgte, hvilket pustede yderligere til ilden.  

De hårde tiltag har varet ved i 2020, og det har fået selv tidligere pro-indiske partier og ledere i Kashmir til at kritisere de indiske myndigheders hårdhændede håndtering af situationen.

Coronasmitten nåede også til Kashmir i år, hvor den yderligere hæmmede kashmirernes frihedsrettigheder, der i forvejen var begrænset af de indiske restriktioner på bevægelsesfriheden og pålagte udgangsforbud. 

De indiske indgreb har også resulteret i en række træfninger mellem indiske og pakistanske soldater i grænseområdet. Derudover har væbnede grupper i Kashmir udført angreb mod indiske mål og myndighedspersoner i Kashmir –Indien beskylder Pakistan for at stå bag. 

Sammenstød mellem indiske og pakistanske soldater over Kashmir er ikke et nyt fænomen, men et led i det indisk-pakistanske forhold, der har været dårligt, lige siden landene opnåede selvstændig fra Storbritannien i 1947.

Kinas voksende interesser i Kashmir
Den nye drejning i Kashmir-konflikten har altså været forværringen af det indisk-kinesiske forhold, der i 2020 har været i frit fald, efter en årrække hvor forholdet ellers var defineret af et styrket samarbejde og en stigende samhandel.  

Men da den indiske regering ophævede Kashmirs særstatus og indsatte titusindvis af ekstra soldater, satte det ikke blot gang i bekymringer i Islamabad, men også i Beijing. Himalaya-området omkring Kashmir er nemlig en vigtig transitregion for Kina, da en jernbane, der er helt central for Kinas voksende handel og investeringer i Pakistan og led i landets silkevejsprojekt, løber igennem området mod havnen i den pakistanske by Gwadar. 

Situationen er derfor eskaleret det sidste halvandet år. Det har gjort Kina til en overraskende, men vigtig allieret for Pakistan i Kashmir-striden, på et tidspunkt hvor flere muslimske lande har lukket øjnene for konflikten i et ønske om at styrke deres handelsforbindelser til Indien.   

De stigende spændinger fremstod tydeligt med sammenstødet mellem de indiske og kinesiske soldater i Galwan-dalen. Det har sat scenen til et trekantsdrama mellem tre af verdens største giganter i en region, den amerikanske præsident Bill Clinton i 2000 kaldte for ”verdens farligste”, og som potentielt kan blive endnu farligere i 2021.