Tusindvis af havfugle var årligt ofre for Namibias fiskeri. Nu er de utilsigtede drab stort set ophørt. Det skyldes en stor indsats af dyrevenner og lovgivning fra myndighederne.
Et nyt studie vurderer, at der blev dræbt 22.222 havfugle af fiskere i 2009, mens der i 2018 var tale om 215.
Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Biological Conservation, og glæder naturvenner fra organisationen Birdlife, der har spillet en stor rolle i indsatsen.
“Det er i sandhed vidunderligt, at se et så markant fald i bifangster i Namibia. Vores have er afgørende for mange globalt truede havfugle – at tænke, at vores kollektive indsats med alle bådene og fiskerikontrollørerne har resulteret i, at mere end 22.000 fugle skånes hvert år, er noget helt specielt,” jubler Samantha Matjila, der har været leder af det team, der har stået for en stor del af indsatsen.
Fugleskræmsler til søs
Årsagen til, at så mange fugle er blevet dræbt, når det har været fisk, der har været målet, handler om teknik. Det er særligt fiskeri med langliner samt stålkabler, der slæber trawlernet gennem vandet, som har været farlig for havfuglene.
Disse teknikker gjorde Namibias fiskeri til et af de mest dødbringende for havfugle i verden, skriver Birdlife. Den grønne organisation skriver, at omkring 30.000 fugle tidligere måtte lade livet som følge af fiskeriet i det sydafrikanske land, herunder flere truede arter som eksempelvis den gulnæbbede albatros.
Holdet fra Birdlife har introduceret liner med en slags fugleskræmsler i bådene, der kan holde havfuglene væk fra det farlige redskab. Anvendelse af disse liner er siden blevet et lovkrav i Namibia. Det har altså stort set udryddet de utilsigtede drab på havfugle i Namibias fiskerisektor.
Dyreorganisationen har samtidigt samarbejdet med en lokal kvindegruppe ved navn Meme Itumbapo, som nu i seks år har leveret linerne, der kan holde fuglene på afstand.
Birdlife håber nu, at der er en løsning, der kan eksporteres til andre dele af verden. Det kunne eksempelvis være Storbritannien, hvor der lige nu bliver barslet med tiltag mod bifangst af fugle i fiskeriet. Her kunne man lære af Namibia, forklarer Rory Crawford, koordinator af det internationale marineprogram ved Birdlife International.
”Der er meget at lære i Storbritannien af Namibias succeshistorie. Ingredienserne med involvering på havet, test af metoderne for afbødning, stærk regulering og meget høj observatørdækning – 100 procent i visse flåder – i Namibia kan nemt overføres til vores farvande, hvis viljen og ressourcerne kan findes. Så hvad venter vi på?”