Massiv kritik af Namibias salg af vilde elefanter til Emiraterne

Elefant i Namibia.
Foto: Wolfgang Kaehler/LightRocket via Getty Images
Thomas Jazrawi

8. april 2022

22 elefanter skal bytte livet på sletterne i Namibia ud med safariparker eller en zoologisk have i de Forenede Arabiske Emirater. Det er en beslutning, som møder bred kritik blandt dyreværnsorganisationer.

“At indfange vilde elefanter med det ene formål, at de skal leve resten af deres liv bag tremmer i en zoologisk have, er inhumant og ufatteligt respektløst overfor de dyr, som er berørt. De har ret til et frit liv i naturen, langt væk fra den sørgelige realitet der nu venter dem”, siger Stephanie Kruuse Klausen, kampagneansvarlig for World Animal Protection Danmark, i en pressemeddelelse.

Dyreværnsorganisationen peger på, at salget strider mod de internationale regler på området. Namibia peger på sin side på, at salget kan afhjælpe de problemer, lokalsamfund har med de tunge landdyr. Ifølge myndighederne opstår der nemlig ofte konflikter mellem elefanter og mennesker, eksempelvis når de store dyr tramper bøndernes marker ned.

Zoo i Emiraterne risikerer bøder

Det er ikke bare Namibia, der får kritik. Nogle af elefanterne skal leve deres fremtidige liv i den zoologiske have Al Ain Zoo i Abu Dhabi tæt ved grænsen til Oman. Dyrehaven er medlem af både den internationale og den europæiske sammenslutning af zoologiske haver, og begge er kritiske over for salget.

Den europæiske sammenslutning, EAZA, udtrykker “stor skuffelse” over Al Ains import af de namibiske tykhuder.

“EAZA tager ansvaret for at undgå import af fangede, vilde dyr ekstremt alvorligt. Mens det er sandt, at flytning af vilde, fangede dyr i nogle situationer kan gøre en forskel for overlevelse af en art, har vi været klare om, at der ikke på nuværende tidspunkt er en sådan retfærdiggørelse for afrikanske elefanter,” lyder det i en udtalelse fra organisationen.

Den vil nu undersøge, hvorvidt der er tale om brud på dens regler for at beslutte, om der skal indføres sanktioner mod den emiratiske zoo. Det samme gælder den internationale sammenslutning af zoologiske haver, WAZA, som i en erklæring nævner, at der kan blive tale om en irettesættelse eller eksklusion fra organisationen i sagen om elefantimporten fra Namibia.

Et truet dyr

Der lever to arter af elefanter i Afrika: skovelefanten og savanneelefanten. Førstnævnte er kritisk truet, mens elefanterne, der foretrækker de åbne sletter, blev klassificeret som truet på IUCN’s rødliste i 2021. Det er særligt ødelæggelse af deres levesteder samt krybskytteri, der udgør en trussel mod elefanterne.

Omkring 415.000 elefanter lever vildt i naturen i Afrika, ifølge WWF. Naimibia huser omkring 24.000 individer, og det er generelt i det sydlige Afrika, at elefantbestanden er størst. I den østlige del af kontinentet går det mere trægt for dyrene.

De to regioner er også dybt uenige om, hvorvidt det skal være muligt at sælge elfenben, hvilket kom til udtryk ved den seneste konference i CITES i 2019. CITES er en konvention om international handel med vilde dyr, og den har opretholdt et forbud mod salg af elfenben fra elefanternes stødtænder eller næsehornenes horn. Landene i det sydlige Afrika har ellers presset på for at få lempet på reglerne.

Ligeledes er det imod reglerne i CITES at sælge afrikanske elefanter til kommercielle formål uden for kontinentet. Landene mødes hvert tredje år under CITES for at træffe beslutninger om reglerne for handel med vilde dyr på tværs af grænserne. Næste gang bliver i november, og mødet kommer til at foregå i Panama.