Gambia oplever medieboom med dansk aftryk

Som chef på en lille lokalradio skal Musa Darboe kunne det hele: det journalistiske og det tekniske. Han startede på radioen for 10 år siden uden nogen form for journalistisk uddannelse.


Foto: Jesper Heldgaard
Morten Scriver Andersen

3. februar 2023

Jesper Heldgaard er freelancejournalist og næstformand for GAMES.

”People would live in the dark.”

Sådan lyder det korte og klare svar, da jeg spørger lederen af en græsrodsradio i Gambia, hvordan folk i lokalområdet ville være stillet, hvis Gunjur Community Radio ikke eksisterede.

”De andre medier i Gambia dækker ikke, hvad der foregår her i vores område, selv om vi kun ligger 1-2 timers kørsel fra hovedstaden,” forklarer Musa Darboe, og tilføjer, at Gunjur Community Radio også gør nationale emner nærværende for sine lyttere ved at give dem en lokal vinkel og sende på de ikke færre end fem forskellige lokalsprog, som lytterne i radioens sendeområde har som deres modersmål.

Gambia Media Support (GAMES)

Stiftet i 2006 af en gruppe danske journalister.

Etablerede en national journalistskole i 2012.

Ca. 25 journalister bliver hvert år færdige på den to-årige uddannelse, og skolen har udklækket flere hundrede journalister. Oven i det kommer en masse kortere uddannelser og træningskurser.

GAMES’s arbejde i Gambia er støttet af Danida gennem Civilsamfund i Udvikling (CISU).

Så det er lidt af et demokratisk ansvar, der hviler på den lille radiostation, der sender fra en undselig bygning med yderst spartansk udstyr og en bemanding og arbejdsvilkår, der ville få kolleger i Danmark til at rende skrigende bort.

Og selv om vilkårene er svære, så vil Musa Darboe hellere fortælle om de positive ting, der er sket for ham og hans radiostation, siden den blev stiftet i 2006. Darboe har selv været en del af de sidste 10 år.

Diktatorens bortgang satte medierne fri

Først og fremmest var det en sand befrielse, da Gambias præsident siden 1994, Yahya Jammeh, ved valget i december 2016 blev væltet. Jammeh kom til magten ved et kup i 1994 og blev siden genvalgt hvert 5. år ved valg, der blev kaldt demokratiske, men langt fra var det.

Under Jammehs styre var medierne under skarp kontrol. Kritiske journalister blev fængslet, jaget i eksil og i nogle tilfælde myrdet. Og det var helt forbudt for private radio- og tv-stationer som Gunjur Community Radio at sende nyheder og beskæftige sig med ting, der bare lugtede en lille smule af politik.

Dét forbud blev fjernet af den nyvalgte præsident Adama Barrow, da han indtog præsidentposten i januar 2017, hvor Jammeh valgte at flygte i eksil efter – forgæves – at have forsøgt at udlægge sit valgnederlag som svindel for at forblive på sin post.

I perioden 2017 til 2022 er Gambia steget fra en plads som nummer 147 til 50 på World Press Freedom Index, som hvert år laves af organisationen Reporters Without Borders.

Den lille Gunjur Radiostation ER en community radio, insisterer lederen Musa Darboe, selv om skiltemaleren skrev ’private’ på muren omkring radiobygningen. Foto: Jesper Heldgaard

Den frihed har ikke bare lokal- og græsrodsradioer som Gunjur Community Radio nydt godt af. Det har alle medier i Gambia, der har oplevet en sand opblomstring af nye private radio- og tv-stationer og onlinemedier af alle mulige slags.

Ny journalistuddannelse – med dansk aftryk

Som så mange af sine kolleger i Gambia begyndte Musa Darboe at arbejde som journalist uden at have nogen som helst form for journalistisk uddannelse. Ind til for godt 10 år siden havde Gambia nemlig ingen journalistuddannelse, så vejen ind i journalistik var ’learning by doing’.

Den lille Gunjur Radiostation ER en community radio, insisterer lederen Musa Darboe, selv om skiltemaleren skrev ’private’ på muren omkring radiobygningen. Foto: Jesper Heldgaard

Men i 2012 fik Gambia sin egen journalistskole startet af fagforeningen, Gambia Press Union, med støtte fra den danske organisation Gambia Media Support (GAMES). GPU School of Journalism hed skolen, der siden har vokset sig større og har taget navneforandring til Media Academy for Journalism and Advocacy (MAJaC).

Musa Darboe har selv været på MAJaC-kurser i flere omgange.

”Jeg har lært en masse om journalistiske metoder, om etik, om redigering og en masse andet, som jeg kan bruge i praksis i mit arbejde her. Og jeg har også lært en masse af at møde kolleger fra andre medier og egne af landet.”

Kvalificerede fagfolk til medieboomet

Gambias nye journalisthøjskole blev til på et vigtigt tidspunkt. De journalister, der blev uddannet, mens Jammeh stadig regerede, var med til at give diktatoren et modigt, kvalificeret og kritisk modspil.

Mange af dem spillede en særdeles aktiv rolle i de kritiske måneder op til og efter valget i december 2016. Her forsøgte Jammeh endnu engang at svindle sig til en valgsejr, og – da det ikke lykkedes – klamrede han sig til magten med påstande om valgsvindel og krav om omvalg.

Her var journalisternes fagforening, GPU, og journalister og medier i det hele taget, blandt de forreste i kampen for at få demokratiet tilbage.

Men kampen for frie og kvalificerede medier er på ingen måde slut. Selv om journalister ikke længere bliver forfulgt i Gambia, har også det nye styre det svært med en kritisk presse og med at give fuld adgang til informationer. Og både de gamle medier og de mange nye, der er blomstret op, slås med elendig økonomi.