Advarsel fra Folkekirkens Nødhjælp: Etiopien har behov for hjælp nu!

ethiopia_shaded_relief_map_1999_cia
Thomas Jazrawi

Advarslen fremgår af en pressemeddelelse fra Folkekirkens Nødhjælp torsdag: 

”Vi har ikke råd til at vente til i morgen.”

Sådan lyder beskeden fra Katja Levin, katastrofekoordinator i Folkekirkens Nødhjælp, om situationen i Etiopien. Hun er netop vendt hjem fra det østafrikanske land, hvor den vigtige regn, som millioner af fattige etiopiere er dybt afhængige af, to gange er udeblevet.

Om to måneder ser vi langt grimmere billeder end i dag

Ti millioner mennesker har ifølge de etiopiske myndigheder brug for hjælp, og situationen er den værste i 30 år. Den næste regntid kommer ikke før til september i år, og FN vurderer, at 15 millioner mennesker får brug for hjælp inden for nogle måneder.

”Om to måneder ser vi langt grimmere billeder, end vi ser i dag,” siger Katja Levin.

Hun fortæller, at etiopiske medier allerede er begyndt at vise billeder af udmagrede mennesker, som dem man så under den store sultkatastrofe i Etiopien i midten af 80’erne.

Den gang døde én million mennesker, men så galt behøver det ikke gå nu. Etiopien er nemlig nået langt i sin udvikling siden da. Men får landet ikke den tilstrækkelige hjælp under en tørke af denne kaliber, bombes udviklingen mange år tilbage.

Kikærtefrø til sårbare familier

Hvis de fattigste bliver tvunget til at spise den såsæd, de ellers skulle dyrke, og sælge de husdyr, de ellers skulle avle på, står de uden noget som helst, når regnen endelig kommer. Dermed er de ikke kun afhængige af nødhjælp her og nu, men lang tid fremover.

”Så ikke alene kan vi redde mange liv ved at sætte hurtigt ind nu, det bliver også langt billigere i længden, fordi vi ikke skal til at starte forfra med arbejdet i landet,” siger Katja Levin.

Den gode nyhed er, at der rent faktisk er noget at gøre. Da regnen ikke kom, som den burde i sommeren 2015, delte Folkekirkens Nødhjælp straks hurtigvoksende kikærtefrø ud til ca. 1000 sårbare familier.

Kikærterne kan klare sig stort set uden vand, og hver familie kan nu høste op mod 100 kg afgrøder. Det viser, at en hurtig indsats både er billigere og mere effektiv end at dele nødhjælp ud, når først mennesker er på dødens rand.

Efterlyser hjælp fra verdenssamfundet

Men der er stadig millioner, der sulter, og Katja Levin efterlyser mere hjælp fra verdenssamfundet til de etiopiske myndighederne samt organisationer som Folkekirkens Nødhjælp, der forsøger at tackle krisen.

”Nu er det ti millioner, der har brug for hjælp, og om lidt er det 15. Skal vi vente på, at det bliver 20 eller 30?” spørger hun.