Afrika har under corona-pandemien været fuldstændig afhængig af import af vacciner, men det står nu til at blive ændret.
Den Europæiske investeringsbank annoncerede i sidste uge en aftale om at skyde 560 millioner kroner i etableringen af en vaccinefabrik i Senegal, der kan håndtere hele produktionsprocessen.
Fabrikken skal etableres i byen Diamniadio uden for hovedstaden Dakar i samarbejde med organisationen Institut Pasteur de Dakar. Det bliver den første af sin slags på det afrikanske kontinent, og med en forventet årlig produktion af 300 millioner vacciner vil den øge den eksisterende vaccineproduktion betragteligt.
Ifølge Amandou Alpha Sall, direktør for Institut Pasteur de Dakar, er fabrikken et vigtigt skridt for at skabe en mere ligelig adgang til vacciner i verden.
“Det er altafgørende at skabe en decentraliseret kapacitet for vaccinefremstilling for at gøre noget ved den ubalance og ultimativt skabe mere sikkerhed og sundhed i verden,” siger han i pressemeddelelse.
“Ved at øge kapaciteten af alle vaccinerelaterede sektorer, vil vi skabe enorme beskæftigelsesmuligheder for tusinder af unge afrikanere.”
Fabrikken udstyres med faciliteter til produktion af vacciner mod CoVid og andre epidemier, et stort anlæg til gul feber-vacciner og et innovationsområde for produktion af næste generation af vacciner.
99 procent afhængighed
Afrika importerer i dag 99 procent af de vacciner, som kontinentets 1,2 milliarder mennesker forbruger, svarende til 24 procent af verdens samlede vaccineforbrug.
Særligt under corona-pandemien er det blevet tydeligt, at de afrikanske landes adgang til vacciner er begrænset. I marts 2022 var der endnu 15 afrikanske lande, der ikke havde vaccineret mere end 10 procent af befolkningen, og det er kun de to østater Seychellerne og Mauritius, der har en dækning på over 70 procent. Til sammenligning er 65,8 procent af de europæiske borgere fuldt vaccineret.
Vaccinefremstilling er ikke et helt uåbnet kapitel i Afrika.
Kontinentets hidtil største vaccineproducent, Aspen i Sydafrika, har ifølge netmediet Quartz produceret 180 millioner doser Johnson & Johnson, men varslede i april en nedskalering på grund af manglende ordrer fra de afrikanske lande.
Der er også produktionsfaciliteter i Egypten, Marokko, Senegal, Etiopien og Tunesien, men alle med begrænset produktionskapacitet og håndterer kun enkelte dele af produktionsprocessen.