EU-Kommissionen fremlægger et udkast, som Ministerrådet kan vedtage med kvalificeret flertal.
Danmark har tidligere stemt imod fiskeriaftalen, der skal fornys 14.juli. Oppositionen ville ikke støtte ministerens mandat, fordi fiskeriaftalen er imod folkeretten, hvilket også fremgår af et notat fra generaladvokat Wathelets, EU-Domstolen.
Sidst fiskeriaftalen blev fornyet, stemte Danmark og Sverige imod den, og tre andre EU-lande undlod at stemme.
Karen Ellemann lovede, at spørgsmålet bliver drøftet igen, inden Ministerrådet senere på året skal stemme om en ny aftale.
I realiteten var der tale om principper og international ret, men fiskeriminister Karen Ellemann ville ikke tillægge det afgørende betydning, at demokrati og menneskerettigheder skal være en del af grundlaget for en ny fiskeriaftale mellem EU og Marokko.
Så efter en lang række spørgsmål, som ikke blev besvaret tilfredsstillende, besluttede Socialdemokratiet, SF, Alternativet Radikale Venstre og Enhedslisten, at de ikke ville støtte regeringens forslag til forhandlinger i Ministerrådet om en ny fiskeriaftale medlem EU og Marokko.
Regeringen har alligevel flertal for sit forslag, fordi Dansk Folkeparti støttede regeringens forslag blandt andet med den begrundelse, at danske fiskere efter Brexit skal have mulighed for at fiske i farvandet ud for Vestsahara.
Diskussionen i udvalget drejede sig især om det var nok at medtage en klausul om konsekvenserne af krænkelse af menneskerettighederne og de demokratiske principper og om, at aftalen skal gavne befolkningen (saharawierne) i Vestsahara.
Hvem får pengene?
Læs resten af artiklen hos Afrika Kontakt