Afrikaner ny chefanklager for Den Internationale Straffedomstol

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Den Internationale Straffedomstol (ICC) ventes at udnævne en afrikansk kvinde, nemlig Fatou Bensouda fra Gambia, til ny chefanklager under statspartsamlingen i New York de næste 10 dage (12.-21. dec.).

Det skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse mandag.

Domstolen ICC (International Criminal Court) i Haag i Holland er den første permanente internationale domstol for krigsforbrydelser, forbrydelser mod menneskeheden og folkedrab – se meget mere på
http://www.27-1.dk/sw50654.asp

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) glæder sig over udnævnelsen:

– Den International Straffedomstol indtager en central rolle i kampen mod straffrihed for de alvorligste forbrydelser. Det er med stor tilfredshed, at jeg kan konstatere at Fatou Bensouda fra Gambia forventes at blive valgt som ny chefanklager for ICC.

– Jeg er overbevist om, at en anklager af Bensoudas format vil være den rette til at håndtere de mange udfordringer, ICC står overfor. Hun er ikke kun den første kvindelige anklager, men også den første afrikaner, der skal bestride posten, og også derfor hilser jeg hendes udnævnelse velkommen.

– I løbet af de seneste måneder har yderligere fem lande ratificeret ICC statutten og med 120 statsparter er ICC godt på vej mod at blive den globale, permanente straffedomstol, som Danmark i mange år har arbejdet for.

– FN’s Sikkerhedsråds henvisning af situationerne i Sudan og senest Libyen vidner også om det internationale samfunds stigende opbakning til ICC, anfører han.

Udviklingsminister Christian Friis Bach, der leder den danske delegation til Statspartssamlingen i New York, siger:

– Dansk udviklingsbistand til retssektorarbejdet i u-landene passer som fod i hose med Den Internationale Straffedomstols mandat.

– ICC kan kun tage sig af at retsforfølge de øverste ansvarlige for de alvorligste forbrydelser, mens en væsentlig del af kampen mod straffrihed skal foregå i de nationale retssystemer.

– Vores bistand til retssektorarbejdet og fremme af god regeringsførelse er sammen med internationale institutioner som ICC med til at bygge fundamentet for spirende retsstater, selv i lande der har været igennem frygtelige konflikter.

Baggrund

12.-21. december 2011 holdes den 10. Statspartssamling for den Internationale Straffedomstol (ICC) i New York. Under Statspartssamlingen skal ICCs 119 medlemslande vælge såvel en ny chefanklager til afløsning af Luis Moreno Ocampo, der går af efter 9 år på posten, samt 6 nye dommere og ny præsident for Statspartssamlingen.

Forud for Statspartsamlingen er der opnået enighed om, at nuv. viceanklager Fatou Bensouda fra Gambiai Vestafrika bør afløse Ocampo.

Danmark står bag to møder i margen af Statspartssamlingen om henholdsvis vidnebeskyttelse og større til restsektoren i udviklingslande, sidstnævnte under ledelse af udviklingsminister Christian Friis Bach, der sammen med den sydafrikanske vice-justitsminister Andries Nel vil lede drøftelserne om retssektorbistand med en udvalgt kreds af lande og organisationer.

Yderligere oplysninger hos:
Michael Braad, kontorchef, Folkeretskontoret
Udenrigsministeriet, tlf. 33 92 03 23