Afrikanske lande taber op til 50 pct. af deres indtægter på grund af finanskrisen

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

En ny rapport “Hvor gør det ondt?” fra ActionAid International, som Mellemfolkeligt Samvirke har været en del af siden september 2008, vurderer, at de afrikanske lande taber op til 50 pct. af deres indtægter på grund af den finansielle krise.

ActionAid-rapporten, der kom ud mandag, vurderer, at Afrika vil miste enorme summer på grund af den finansielle krise – enkelte lande vil miste op mod 50 pct. af deres indtægt.

Rapporten “Where does it hurt? The impact of the financial crisis on developing countries” viser, hvordan krisen på forskellig vis påvirker udviklingslande.

Værst ramt er de lande, som har åbnet deres finansielle sektorer over de seneste år, og som har været store nok til at tiltrække udenlandske investeringer. Det gælder særligt Sydafrika.

ActionAid vurderer, at Afrika samlet vil miste 49 milliarder US dollar i indtægt som følge af den finansielle krise og den globale recession. Kontinentets lande mister i gennemsnit 10 pct. af deres indtægt. Men også konsekvenserne for Kina og Brasilien berøres i rapporten.

Den finansielle krise får store konsekvenser for verdens fattigste lande. Mens udviklingslande har åbnet op for udenlandsk kapital og tilbudt udenlandske virksomheder favorable vilkår i form af billig arbejdskraft og få miljøkrav, har de fået meget lidt udvikling ud af det. Tværtimod har de øget deres sårbarhed over for globale kriser.

Med mindre kapital til rådighed og fare for faldende udviklingsbistand er spørgsmålet nu, hvor udviklingslande skal få kapital fra til at investere i livsnødvendige sociale foranstaltninger for verdens fattigste.

Læs rapporten “Where does it hurt?” på
http://www.ms.dk/graphics/ms.dk/dokumenter/andre_politikomr%E5der/where%20does%20it%20hurt%20final.pdf

Kilde: Artikel på Mellemfolkeligt Samvirkes website