Afsat premierminister leder protestmarch mod Pakistans hovedstad

Imran Khan på besøg hos tidligere præsident Donald Trump i USA, juli 2019


Foto: Mark Wilson/Getty Images
Gerd Kieffer

29. maj 2022

”Ingen forhindring kan stoppe os, vi vil krydse alle barrierer og vil nå (…) Islamabad.”

Sådan lød udmeldingen fra Imran Khan, Pakistans detroniserede eks-premierminister, da han stod på taget af en lastbil omkring 100 kilometer fra landets hovedstad onsdag.

Modtagerne for budskabet var Khans tilhængere, der dannede en protestmarch, der bevægede sig mod Islamabad. Målet for protesten var at presse regeringen til at afholde valg allerede i 2022 og ikke vente til næste år, som ellers er planen.

Det skriver Deutsche Welle.

De pakistanske myndigheder havde nedlagt forbud mod protesten og blokeret vejene til ikke bare Islamabad, men også tre andre storbyer i landet med containere for at bremse Khan og hans tilhængere.

”Ingen skal have lov til at belejre hovedstaden og diktere sine egne vilkår,” lød det fra landets indenrigsminister, Rana Sanaullah, tirsdag, skriver det tyske medie.

Dårlig økonomi gjorde udslaget

Det er blot halvanden måned siden, at Khan efter knap fire år på posten som premierminister tabte en tillidsafstemning i landets parlament og efterfølgende måtte gå af.

Det skete som følge af hans manglende evne til at dæmme op for Pakistans dårlige økonomi, der både omhandler dårlig vedligeholdt gæld, svindende valutareserver og inflation.

Siden han blev afsat, har Khan og hans tilhængere afholdt flere demonstrationer i håbet om, at den skrøbelige koalitionsregering, der har overtaget magten, vil gå af. Khan har også fastholdt, at USA havde en finger med i spillet omkring hans afgang. Det har den amerikanske regering benægtet.

Det er ikke første gang, at Imran Khan, der var en berømt cricketspiller, inden han blev politiker, forstyrrer lov og orden. Tilbage i 2014 stod han bag en blokade, der paralyserede landet i fire måneder, skriver Al-Jazeera.

Protestmarchen mod Islamabad har skabt spændinger i Pakistan med sammenstød mellem politi og demonstranter. Flere er blevet arresteret, beretter det pakistanske medie The Dawn