Alarm efter ny rapport: Forudsiger et klimahelvede i Vestafrika

Forfatter billede

Ny rapport fra Verdensbanken når frem til, at Vestafrika – verdens måske fattigste region – vil blive ekstremt hårdt ramt af klimaforandringer og det har bragt klimaforkæmpere i alarm, skriver CARE Danmark i en pressemeddelelse mandag.

Hyppigere og mere ekstreme hedebølger og tørke vil ramme Vestafrikas fødevareproduktion hårdt, hvis klimaet fortsætter med at ændre sig med den nuværende hast.

Det fastslår den nye rapport fra Verdensbanken med titlen ’Skru ned for varmen: ekstremt klima, regional indvirkning og modstandskraft.’

’Det er første gang, vi får en analyse, der ser på konsekvenserne for de enkelte regioner,’ siger Peter With, der er programkoordinator i CARE Danmark og fortsætter:

’Derfor ser vi nu, at de vestafrikanske NGOer tager afsæt i rapporten og opfordrer både afrikanske og internationale ledere til at vælge en udviklingskurs med en væsentlig mindre udledning af fossile brændstoffer.’

Fremskridt truet

’Klimaforandringerne truer de fremskridt i udviklingen, regionen har oplevet gennem de seneste årtier,’ advarer Emmanuel Seck, der er koordinator for Climate Action Network Vestafrika. Netværket omfatter 38 organisationer i 15 lande.

Ifølge den nye rapport fra Verdensbanken vil høstudbyttet i Afrika syd for Sahara – med den nuværende kurs mod en temperaturstigning på fire grader celsius i snit – falde med op til 20 procent. Det skyldes stigende vandmangel og kortere dyrkningsperioder.

Nomader og kvægbrugere, der lever af at opdrætte kvæg og sælge mælk og kød, vil blive ramt ekstremt hårdt, for deres græsområder kan blive indskrænket med op til 85 procent. Det svarer til, at kun en syvendedel af det nuværende græsområde vil bestå.

Også fiskeriet vil blive hårdt ramt, fordi opvarmningen af verdens have vil mindske fiskebestandene markant. Det ser langt værre ud end, hvis det lykkes verdenssamfundet at holde temperaturstigningen på to grader celsius.

’Det internationale samfund må bistå Afrika med at rette kursen ind på en udviklingsbane fri for fossile brændstoffer og med at tilpasse sig og opbygge modstandskraft mod klimaforandringerne. De rige lande må yde finansiering – og selv skære ned på udledningerne af CO2,’ anfører Emmanuel Seck.

NGOer i Syd stærkere på banen

Gennem programmet ’Southern Voices on Climate Change’ støtter CARE Danmark klimaforkæmpere i udviklingslande, som Climate Action Network West Africa (CANWA), der har sekretariat i Senegal.

Det vestafrikanske klimanetværk er en del af det globale Climate Action Network, som består af over 850 NGOer, der søger at fremme løsninger på den globale klimaudfordring.

Formålet med CARE Danmarks program er at styrke lokale stemmer i klimakampen.

Se meget mere i telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/20-06-13/verdensbanken-klimakatastrofer-i-u-lande-venter-de

Yderligere oplysninger hos:
Pressekoordinator i CARE Danmark
Liv Helstrup Østergaard
Tlf.: 35 20 01 46 / Mobil: 31 10 26 83
E-mail: [email protected]