Aldrig har tallet være så højt: Mere end 100 millioner er nu fordrevne på verdensplan

Blandt de nu godt 100 millioner flygtninge og fordrevne i verden er de flere end 800.000 fra rohingya-minoriteten, som i 2017 blev fordrevet fra deres hjem i Myanmar og nu bor i enorme lejre i Cox’s Bazar i Bangladesh.


Foto: Allison Joyce/Getty Images
Gerd Kieffer

24. maj 2022

Uro, konflikt og klimaforandringer rundt om i verden bliver ved med at sende mennesker på flugt. De seneste tal fra UNHCR, FN’s flygtningeagentur, viser, at verden for første gang nogen sinde har registreret 100 millioner fordrevne.

Tallet inkluderer både flygtninge og asylansøgere, såvel som de 53,2 millioner mennesker, der er internt fordrevet af konflikt i deres eget lande, ifølge en ny rapport fra Internal Displacement Monitoring Center (IDMC).

“100 millioner er et voldsomt tal – nøgternt og alarmerende på samme tid. Det er en rekord, der aldrig skulle have været sat,” siger FN’s flygtningehøjkommissær Filippo Grandi i en pressemeddelelse. 

“Det bør være et wakeupcall til at løse og forhindre ødelæggende konflikter, stoppe forfølgelse og gøre noget ved årsagerne til, at uskyldige mennesker tvinges på flugt fra deres hjem,” fortsætter han.

Ukraine har skubbet på udviklingen

Allerede i slutningen af 2021 var tallet godt på vej mod 90 millioner drevet frem især af konflikter i Sahel, Etiopien, Nigeria, Myanmar og Afghanistan. Med krigen i Ukraine, der indtil videre har sendt seks millioner mennesker på flugt ud af landet, mens otte millioner har måtte forlade deres hjem og søge tilflugt andre steder inden for landets grænser, blev den nye rekord nået.

De 100 millioner fordrevne svarer til mere end én procent af verdens befolkning eller hele befolkningen i verdens 14. mest folkerige land, Egypten.

I pressemeddelelsen roser Filippo Grandi den internationale respons over for flygtninge fra Ukraine, der har været ”overvældende positiv”:

“Men i sidste ende er humanitær støtte et plaster på såret, og ikke en kur. Den eneste måde at vende udviklingen på er med fred og stabilitet, så uskyldige mennesker ikke er tvunget til at vælge mellem at leve i akut fare i deres hjemland eller en usikker tilværelse på flugt.”