Alternativ nobelpris til fængslede aktivister

saudi_pris
Forfatter billede

Abdullah al-Hamid, Mohammad Fahad al-Qahtani og Waleed Abu al-Khair bliver hædret for ”deres visionære og modige indsats, styret af universelle principper om menneskerettigheder, for at reformere det totalitære politiske system i Saudi-Arabien.”

De tre saudiarabere sidder alle fængslet på nuværende tidspunkt.

Al-Hamid og al-Qahtani blev idømt henholdsvis 11 og 10 år i fængsel for at have ”opfordret til uorden ved at indkalde til demonstrationer” og have ”dannet en ulovlig organisation”, som det hed i anklageskriftet.

Abu al-Khair blev idømt 15 års fængsel i 2014 for blandt andet at have ”afvist at adlyde regenten” og for at have ”skadet staten ved at kommunikere med internationale organisationer”.

De tre saudiarabiske menneskeretsforkæmpere deler prisen med to latinamerikanske aktivister, som arbejder mod korruption.

Det er Thelma Aldana fra Guatemala og Ivan Velasquez fra Colombia, der hædres for at ”udstille magtmisbrug og forfølge korruption”, lyder det fra priskomitéen.

”Denne pris kommer på et særligt dramatisk tidspunkt i kampen mod straffrihed og korruption. Den er meget vigtig, fordi den vil få verden til at rette øjnene mod Guatemala og forhåbentlig også resultere i international solidaritet med de, der arbejder for at forandre landet,” siger Iván Velásquez i en pressemeddelelse.

Prisen gives også til en sjette person, nemlig landmanden Yacouba Sawadogo fra Burkina Faso. Han får prisen for at have forvandlet gold jord til skov og have vist, hvordan bønder kan genoplive deres jord ved en kombination af innovative løsninger og lokal, oprindelig knowhow.

“Jeg er meget beæret over at modtage Right Livelihood Award, som jeg håber vil hjælpe mig til at fortsætte mine bestræbelser for at beskytte skoven og naturen,” siger han i en pressemeddelelse fra fonden.

”Jeg håber, at den legitimitet, som denne pris indebærer, vil være med til at inspirere og opmuntre mange andre til at forny deres land til gavn for naturen, lokalsamfund og fremtidige generationer.”

Med prisen følger en million svenske kroer, som deles mellem modtagerne.

Overset af Nobel

Right Livelihood Award er oprettet i 1980 med det formål at honorere indsatser, som stifteren af prisen – den svenske filantrop Jakob von Uexkull – mente blev overset ved uddelingen af Nobelprisen.

Enhver kan indstille kandidater til Right Livelihood Award. Når en person er foreslået som modtager af årets alternative nobelpriser, vil et hold af researchere fra Right Livelihood Award Foundation se nærmere på de foreslåede kandidater, inden en jury i september afgør, hvem der skal have priserne.

I år har juryen haft valget mellem 107 personer fra 50 forskellige lande.

I modsætning til Nobelprisen har Right Livelihood Award ingen egentlige kategorier. Fonden skriver på sin hjemmeside, at ”in striving to meet the human challenges of today’s world, the most inspiring and remarkable work often defies any standard classification”.

Tidligere modtagere af Right Livelihood Award tæller blandt andre den syriske gruppe De Hvide Hjelme, den amerikanske whistleblower Edward Snowden, den undersøgende journalist Khadija Ismayilova fra Aserbajdsjan, menneskerettighedsaktivisten Jacqueline Moudeina fra Tchad samt den svenske børnebogsforfatter Astrid Lindgren.