Sydsudan er ramt af det værste udbrud af parasit-sygdommen kala azar i otte år. Udbruddet er blot et symptom på den humanitære krise i området.
Få har adgang til den mest basale lægehjælp, underernæring er kronisk, der er regelmæssige udbrud af sygdomme og civilbefolkningen lider under den udbredte usikkerhed i området.
Læger uden Grænsers medicinske koordinator Elin Jones siger:
– Med kala azar er det et kapløb med tiden for at redde liv. Men alt for ofte er kapløbet tabt, inden det begynder. Tre fjerdedele af befolkningen har ikke adgang til selv grundlæggende lægehjælp, og de svage sundhedssystemet kan ikke holde til nødsituationer som denne her.
KAN BEHANDLES, MEN ER ELLERS DØDELIG
Kala azar (leishmaniasis) er en sygdom, som smitter via bid fra en parasit-bærende sandflue. Sygdommen, der giver forstørret milt, feber og vægttab, er en tilbagevendende sygdom i Sydsudan.
Ubehandlet er kala azar dødelig i næsten 100 procent af tilfældene inden for en til fire måneder. Med behandling i tide overlever op til 95 procent af patienterne.
LÆGER UDEN GRÆNSERS INDSATS
Indtil slutningen af november 2010 havde Læger uden Grænser behandlet 2.355 mennesker for kala azar i tre delstater – Upper Nile, Unity og Jonglei – det er otte gange flere end i samme periode året før.
Læger uden Grænser har ydet akut lægehjælp og humanitær bistand i Sudan siden 1979. I øjeblikket driver organisationen 27 projekter i 13 af landets stater. Her tilbydes en række sundhedstjenester herunder ambulante behandlinger og hospitalsindlæggelser, ligesom Læger uden Grænser er i stand til at reagere ved pludseligt opståede nødsituationer og ernæringskriser.