Amnesty anklager kinesisk mineindustri i DR Congo

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Udenlandske virksomheder, ikke mindst kinesiske, der opererer i DR Congos talrige miner og ofte på meget lukrative vilkår, er ansvarlige for grove menneskeretskrænkelser, skriver Amnesty International i en ny rapport.

Kinesiske mineselskaber i det mineralrige afrikanske kæmpeland skal gøre mere for at forhindre, at deres erhvervsforetagsomhed fører til disse krænkelser, konkluderer Amnesty i rapporten, “Profits and Loss: Mining and human rights in Katanga”.

Rapporten dokumenterer, at en stribe lokale og udenlandske virksomheder er involverede i overtrædelserne, herunder tvangsrydninger og farlige arbejdsvilkår.

300 familier tvangsflyttet

I et tilfælde fik 300 familier blot 14 dages varsel af myndighederne, før de blev sat på ladvogne og kørt fra deres hjem til et nyt landområde, som tilhører det kinesiske minefirma CIMCO. Her blev de efterladt uden tag over hovedet og uden nogen garanti for, at de kunne blive der.

CIMCO havde forinden fået myndighedernes tilladelse til at drive minen i byen Luisha, hvor familier indtil da havde boet.

“Vi er nødt til at starte helt forfra. Livet er langt sværere her, end det var, hvor vi boede før,” fortæller en af de tvangsflyttede beboere til Amnestys researchere.

Kina er magtfuld økonomisk aktør

Læs videre på
http://www.amnesty.dk/virksomheders-ansvar/nyhed/amnesty/kinesisk-mineindustri-ansvarlig-kraenkelser-i-congo