Det stod klart i oktober, at Amnesty Danmark efter hele 23 år med Lars Normann Jørgensen i spidsen måtte se sig om efter en ny generalsekretær.
Valget er faldet på Trine Christensen, der senest kommer fra en stilling som vicegeneralsekretær i organisationen og tidligere har været forbi stillinger i Amnestys internationale sekretariat.
Den 44-årige cand.merc.int. har faktisk siddet for bordenden som konstitueret generalsekretær siden 1. januar 2016, da Lars Normann fratrådte.
Læs mere om Lars Normann Jørgensen, da han fyldte 60 i juli 2012.
Amnesty Danmarks hovedbestyrelse har i samarbejde med rekrutteringsfirmaet Amrop gennemført en åben ansøgningsproces for at finde den rette kandidat til jobbet som leder af den danske afdeling af verdens største menneskerettighedsorganisation.
Blandt mange kvalificerede kandidater faldt valget på Trine Christensen, der kom til Amnestys danske afdeling i 2010 som policychef og siden 2012 har haft titel af vicegeneralsekretær. Forinden har hun arbejdet i ti år som researcher i den amerikanske afdeling af Amnesty International.
“Trine Christensen er en inspirerende leder, hun er skarp på strategi, økonomi og fundraising, og vi er stolte over at få hende som stærk stemme og engageret frontfigur for menneskerettighederne”, siger Nina Monrad Boel, der er formand for hovedbestyrelsen.
“Spiller hasard med flygtnngeskæbner”
Med Trine Christensen ved roret kan de 85.000 danske medlemmer af Amnesty se frem til, at Amnestys stemme “bliver endnu tydeligere i debatten i en tid, hvor europæiske politikere er klar til at opsige internationale konventioner og spiller hasard med de flygtningeskæbner, som forsøger at opnå sikkerhed og beskyttelse i Europa”, hedder det.
”Min største drivkraft er viljen til at gøre en forskel – særligt i en tid, hvor menneskerettighederne er under større pres, end vi har set i årtier”, siger Trine Christensen og uddyber:
”Amnestys rolle i verden bliver ikke mindre i de kommende år. Vi står med en kæmpe udfordring for at finde fælles løsninger på de globale problemer. Menneskerettighederne viser vejen til håb og humanisme som en modvægt til frygt og de kortsigtede, populistiske interesser, der driver mange af de aktuelle, udenrigspolitiske debatter”.
Kritiserer det store danske besøg i Saudi Arabien
Et helt aktuelt emne af slagsen er det forestående store officielle danske besøg i Saudi Arabien.
Kronprinsparret, udenrigsministeren og en stribe store og mellemstore danske virksomheder deltager i en handelsdelegation, som i midten af februar besøger det arabiske olieland.
Amnesty International tager afstand fra delegationen: “Der må være et bedre tidspunkt at tage den her diskussion med saudierne, som man ønsker at handle med”, som Trine Christensen sagde til DR Syd mandag.
Trine Christensen mener, at det fine besøg “vil blåstemple Saudi Arabiens gentagne brud på menneskerettighederne”, som da regimet henrettede ikke færre end 47 personer, heriblandt én systemkritiker d. 2 januar i år (antallet er nærmest enestående i fredstid, bortset fra Kina, red.).
“Besøget kan ikke andet end tolkes som en symbolsk anerkendelse af regimet. Og det vil blive brugt i propaganda-sammenhæng. Det er der ingen tvivl om”, lød det fra Trine Christensen.
Læs mere om, da Saudi Arabien sidst søgte bødler.
“Gradbøjer menneskerettighederne”
Djøf-bladet skrev i november i fjor om et besøg på hendes kontor i Amnestys danske hovedkvarter ved Gammel Torv i det indre København:
Reolerne er tæt pakket med ringbind og bøger om menneske-rettigheder, og på væggen hænger en plakat med et af fotografen Richard Mosses pink DR Congo-motiver.
På bordet ligger den mauretanske fange Mohamedou Ould Slahis ’Dagbogen fra Guantánamo’ som en trist påmindelse om, at selv vestlige demokratier har svært ved at overholde de mest basale menneskerettigheder.
”Efter murens fald var der kæmpe håb om, at der nu ville ske fremskridt for demokrati og menneskerettigheder, og det gik da også bedre i et par år”, sagde hun til Djøf-bladet.
“Men efter angrebene i USA den 11. september var det trist at se, hvordan mange lande nu begyndte at gradbøje menneskerettighederne,” sagde Trine Christensen, der oplevede angrebet på World Trade Center på nærmeste hold.
Besøgte indianerreservater
Året før saudiarabiske selvmordsterrorister styrede to kaprede passagerfly ind i de ikoniske skyskrabere på Manhattan, var den nyuddannede Trine Christensen flyttet til byen med sin kæreste.
Her havde hun næsten tilfældigt fået job i Amnesty Internationals nyopstartede amerikanske researchafdeling.
Trine Christensen besøgte indianerreservater for at undersøge vold og voldtægt af indianske kvinder, og hun lavede research i storbyernes prostitutionsmiljøer for at skrive om vilkårene for hjemløse LGBT-personer (Lesbian, Gay, Bi- og Transsexual).
CV kort
1999: Cand.merc.int. Handelshøjskolen i København (i dag CBS).
1999-2010: Researcher for Amnesty i USA.
2010-2012: Policychef i Amnestys danske afdeling.
2012-2015: Vicegeneralsekretær i Amnestys danske afdeling.
2016-: Konstitueret generalsekretær og senere generalsekretær
Bor i Holte nord for København og har to børn.